Naslovnica Svet & EU Koalicija zla je obsodila turško prisvajanje Sredozemlja

Koalicija zla je obsodila turško prisvajanje Sredozemlja

Avtor: Spletno Uredništvo

Položaj v Libiji postaja vse bolj nevaren, saj se državljanska stopnjuje, stopnjujejo pa se tudi napetost v celotnem Sredozemlju. Turške ekspanzionistične težnje so namreč v koalicijo povezale vlade Grčije, Cipra, Egipta, Francije in Združenih arabskih emiratov.

 Turčija ima svoje vojaške baze tudi v Somaliji, Katarju, Severnem Cipru …(foto: commons.wikimedia.org/VOA)

 

Položaj v Libiji je po neuspešni ofenzivi sil generala Haftarja (LNA) in podobno neuspešnem poskusu odgovora vladnih sil GNA ter njihovih sirsko-turških zaveznikov postal še bolj eksploziven, saj se državljanska stopnjuje z bombardiranjem strateških ciljev, kot so letališča, naftni rezervoarji in skladišča, ki pa se nahajajo tudi v naseljenih območjih. Zato je vse več žrtev med civilisti, ki se nimajo kam umakniti. 

Medtem ko Turčija kljub mednarodni prepovedi poskuša še naprej zalagati libijske zaveznike iz vrst GNA s sirskimi plačanci, orožjem in strelivom, pa na drugi strani LNA na podoben način pomagajo predvsem Egipčani in Združeni arabski emirati. Ta koalicija pa se utegne zelo hitro razširiti, saj so še mnoge države zaskrbljene zaradi turških ekspanzionističnih teženj v Vzhodnem delu Sredozemlja.

Turki so namreč se pred kratkim s sedanjo libijsko vlado brez upoštevanja mednarodnih pravnih norm in pravic drugih držav dogovorili o ustanovitvi turško–libijske pomorske ekonomske interesne cone, ki bi zasedala večji del celotnega Vzhodnega Sredozemlja. To je seveda ogorčilo ali vsaj močno zaskrbelo vseh preostalih šest (neodvisna Palestina bi bila sedma) obmorskih držav iz te regije.

Poleg tega si poskušajo Turki z ilegalnimi vrtinami na JV Cipra že dlje časa prisvojiti morska območja, ki jim ne pripadajo. Te ‘parcele’ naj bi po mednarodnem dogovoru skupaj s ciprskimi izkoriščale italijanske, francoske in nizozemske plinsko-naftne družbe. Prav tako turške vojaške sile kljub vsem opozorilom in posodobljenim GPS sistemom vsakodnevno kršijo grški zračni prostor in grške teritorialne vode.

Zaradi vsega naštetega ni čudno, da so v ponedeljek visoki predstavniki vlad Grčije, Cipra, Egipta, Francije in Združenih arabskih emiratov opravili video-konferenco in izdali skupno izjavo, s katero so obsodili turške aktivnosti v Vzhodnem Sredozemlju in v Libiji. Turki so se odzvali jezno in izjavili, da omenjenih pet držav predstavlja ‘koalicijo zla’, ki bo povzročila ‘regionalni kaos in nestabilnost’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.