Naslovnica Slovenija Novosti v letalskem in železniškem potniškem prometu

Novosti v letalskem in železniškem potniškem prometu

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko je Vlada RS včeraj sprostila omejitve javnega prevoza, so z Ministrstva za infrastrukturo spomnili na znižanja cen železniških vozovnic, z današnjim dnem pa se je v Sloveniji ponovno sprostil tudi mednarodni potniški letalski promet.

Novosti v letalskem in železniškem potniškem prometuZdravstvene omejitve še vedno veljajo, obseg prometa pa bo vsaj v začetni fazi najbrž minimalen (foto: fraport-slovenija.si)

 

Po včerajšnji sprostitvi cestnega in železniškega javnega potniškega prometa v državi, je danes napočil čas tudi za oživitev mednarodnega potniškega letalskega prometa. Vlada se je namreč odločila, da ne bo podaljšala izrednih ukrepov, s katerimi je pred kratkim začasno prepovedala ves zračni potniški promet. Vsa letališča po Sloveniji so ponovno odprta za mednarodne lete, a morajo vsi potniki (Slovenci in tujci) ob prihodu na območje države v obvezno 7-dnevno karanteno.

 Po včerajšnji sprostitvi javnega prevoza potnikov pa so z Ministrstva za infrastrukturo (MZI) spomnili na znižanje cen železniških vozovnic, do katere je prišlo že 20. marca, a zaradi tedaj veljavnih omejitev gibanja in zaustavitve celotnega potniškega prometa v državi tega praktično nihče ni zaznal. »Prenovljena potniška železniška tarifa bo uporabnikom zanimiva zaradi znižanih cen abonentskih vozovnic in drugih izboljšav.

V tarifi se ohranjajo ugodnosti, s katerimi se mladim in starejšim nad 65 let omogoča potovanje z vlakom po ugodnejšem 30-odstotnem znižanju. Odslej se vsem družinam (do vključno 5 osebam), ki potujejo z vsaj enim otrokom do 12 let, omogoča posebno 40-odstotno znižanje, otroci do 12 let potujejo s 50-odstotnim znižanjem, mlajši od 6 let pa potujejo brezplačno,« so novosti nanizali pri MZI.

Podobno naj bi bo nova tarifa spodbudila tudi potovanja večjih skupin – skupinam nad 6 oseb, starim do 26 let, bo tako po novem na voljo kar 50 % znižanje cene vozovnice. Avtorji novega dekreta so razmišljali tudi o trajnostni mobilnosti in zato so ceno za prevoz koles znižali na simboličnih 1,50 evra, znižani pa so bili tudi dodatki za vlake višje vrste

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.