Naslovnica Slovenija Kje vse lahko najdemo opozorila ARSO pred nevihtami

Kje vse lahko najdemo opozorila ARSO pred nevihtami

Avtor: Spletno Uredništvo
Ob vse hujših in vse bolj pogostih vremenskih ujmah so z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) pripravili seznam informacijskih kanalov, kjer je mogoče neurja spremljati in kar najbolj natančno oceniti njihovo dejansko moč ter kraj in čas delovanja. Sicer zadnja leta radar padavin na spletnem mestu ARSO ni več tako natančen kot nekoč, a so vremenske razmere vse bolj nepredvidljive in so danes na voljo tudi drugi viri opozoril.
Kje vse lahko najdemo opozorila ARSO pred nevihtami

Bolj kot se ozračje segreje, večja je nevarnost toče (foto: pxhere.com)

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) je po vseh neurjih, poplavah in plazovih, ki so v zadnjih tednih prizadeli našo državo, objavilo posebno sporočilo za javnost. V njem so pripravili pregled informacijskih kanalov, prek katerih je moč spremljati napovedi glede prihodov neviht ter predvidevanja glede moči, lokacije in časa trajanja ujme. Vendar pa na ARSO hkrati priznavajo, da je lokacije in čas nenadnih neurij v Sloveniji težko povsem točno napovedati.

Na Agenciji za okolje RS so na seznamu najprej navedli splošno vremensko napoved, ki jo je največkrat moč najti med radijskimi, televizijskimi in spletnimi novicami. To napoved ARSO običajno med 6. in 18. uro osvežuje vsake tri ure, v njej pa napove tudi verjetnost intenzivnega vremenskega dogajanja, kot so neurja, nalivi in tudi morebitne pojave toče. Drugi kraj za preverjanje je spletni portal ARSO, kjer je na voljo cela vrsta informacij.

Tam se rubrika ‘Vremensko opozorilo’ nahaja v zavihku ‘Opozorila’, kjer so z grafikami prikazane predvidena lokacija, čas in intenzivnost dogodka. Prav tako se v posebnem zavihku nahaja t. i. ‘Modra stran’ – oziroma zavihek ‘ARSO vreme’, kjer nato kliknemo ‘Stanje in napovedi’. Tam se opozorila pojavijo kot rumena ali oranžna polja v zgornjem levem in/ali desnem kotu spletne strani s povezavo na že omenjeno Vremensko opozorilo.

Na mobilnih napravah se to opozorilo pokaže na vrhu ekrana, medtem ko se na istem spletnem portalu v zavihku ‘Vreme’ nahaja tudi kratkoročna avtomatizirana napoved. Tu je mogoče z izbiro parametra spremljati npr. samo točo, kar je na voljo tudi v mobilnih napravah, kjer mora uporabnik v zgornjem desnem krogu z devetimi pikami po kliku izbrati ‘Hail probability’ (slov. verjetnost toče).

»Za posamezne pokrajine si je mogoče na strani Verjetnost trenutnega pojavljanja toče nastaviti privatno opozorilo za posamezno regijo s storitvijo RSS. Tudi uporabniki Twitterja se lahko pridružite računu, ki avtomatično opozori na nevarnost neurja nad Slovenijo. Na opozorilo pred neurji se je mogoče naročiti tudi za prikaz opozoril v posamezni pokrajini – Severovzhodna, Severozahodna, Osrednja in Jugovzhodna Slovenija,« so še sporočili z ARSO.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.