Naslovnica Svet & EU Slovenska diplomacija ima zelo pester teden

Slovenska diplomacija ima zelo pester teden

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska diplomacija je včeraj poskrbela za kar 4 novice. Slovensko veleposlaništvo v Beogradu je namreč izdalo posebno varnostno opozorilo, v etiopski prestolnici Adis Abebi je bilo odprto novo slovensko veleposlaništvo, v Vietnamu je dolžnost prevzela nova veleposlanica, vrh zunanjega ministrstva pa je obiskal Indonezijo.
Slovenska diplomacija ima zelo pester teden

Alenka Suhadolnik in predsednik Socialistične republike Vietnam Vo Van Thuongu (foto: Veleposlaništvo RS v Pekingu)

V etiopski prestolnici Adis Abebi je pričelo delovati novo slovensko veleposlaništvo, ki ga bo vodila začasna odpravnica poslov Vesna Dolinšek. To veleposlaništvo bo predvidoma precej okrepilo politične in gospodarske odnose Slovenije z Etiopijo ter z ostalimi državami v širši regiji, poleg tega pa bo prispevalo k boljšemu nudenju konzularne pomoči slovenskim državljanom, ki potujejo po vzhodnoafriških državah.

V Vietnamu je nova slovenska veleposlanica Alenka Suhadolnik le dan po koncu obiska visoke slovenske diplomatsko-gospodarske delegacije predala poverilna pisma predsedniku Socialistične Republike Vietnam Vo Van Thuongu. Vrh Ministrstva za zunanje in evropske zadeve pa je po obisku Hanoja odpotoval še v indonezijsko Džakarto, kjer je obisk prav tako posvečen predvsem izboljšanju gospodarskih in političnih stikov.

Tako se je ministrica Tanja Fajon sestala z indonezijsko zunanjo ministrico Retno Marsudi, z generalnim sekretarjem gospodarske skupnosti držav jugovzhodne Azije ASEAN in tudi s predsednikom Zbornice za trgovino in industrijo Indonezije. Slovensko veleposlaništvo v Beogradu pa je včeraj nepričakovano izdalo posebno varnostno opozorilo, v katerem sicer ni povedalo prav veliko.

Do sobote naj bi se v prestolnici Srbije zvrstili javni dogodki, na katerih se pričakuje udeležba večjega števila ljudi. »Takšna množična udeleževanja lahko predstavljajo tudi večja varnostna tveganja, zato predlagamo, da spremljate obvestila srbskih varnostnih organov in se izogibate mestom, na katerih se bodo dogodki odvijali,« so o današnjem njem mitingu vladajoče srbske stranke SNS in o jutrišnji protestih opozicije sporočili z Veleposlaništva RS v Beogradu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.