Naslovnica Šport Kar tri državna prvenstva v zimskih športih na isti dan

Kar tri državna prvenstva v zimskih športih na isti dan

Avtor: Spletno Uredništvo

Božični konec tedna so slovenske tekmovalke in tekmovalci opravili z državnimi prvnestvi v treh različnih zimskih športnih. Planica je gostila smučarje skakalce in sprinterje na smučeh, Pokljuka pa biatlonce-supersprinterje.  

 skok moski dp5

Najboljših šest skakalcev na državnem prvenstvu v Planici (foto:sloski.si)

 

Na Bloudkovi velikanki je v Planici je bilo na sporedu (zimsko) državno prvenstvo v smučarskih skokih. Naslov najboljšega v državi je s poletne sezone prenesel Timi Zajc, med dekleti je ponovno slavila Ema Klinec.

Timi Zajc je do prvega naslova državnega prvaka med člani v zimski sezoni prišel s 142 in 133 metrov dolgima skokoma ter skupno 270,0 točkami. Vodstva s prve serije ni zadržal Anže Semenič, ki je s 139 metri in s 126.5 metri na koncu krepko zaostal za Zajcem in zbral 258,4 točk. Na tretjem mestu sta skupaj končala Tilen Bartol in Peter Prevc. Bartol je skočil 130 in 135 metrov, Prevc pa 136 in 129 metrov, zbrala pa sta 257,0 točk. Tomaž Naglič je bil 5., Žiga Jelar šesti, Andraž Pograjc sedmi, Anže Lanišek osmi, Domen Prevc deveti in Aljaž Osterc deseti.

Med dekleti je zmagala Ema Klinec s 126.5 in 130 metri ter 238,7 točkami pred Uršb Bogataj, ki je skočila 123 in 125.5 metrov, zbrala pa je 222,3 točk. Bron je osvojila Nika Križnar s 126 in 124 metri ter 219,0 točkami. Branilca naslova, Jernej Damjan in Maja Vtič nista skakala. Med ekipami je naslov ubranila prva ekipa kranjskega Triglava v postavi Jelar, P. in D. Prevc ter Nejc Dežman, več kot 100 točk je zaostal Ljubno BTC (Samec, Bombek, Mogel, Zajc), tretja je bila druga ekipa Triglava (Kranjec, Fabijan, Vodan, C. Prevc).

Kot so zapisali na spletnem portalu Smučarske zveze Slovenije sloski.si, je istočasno kot skoke Planica gostila tudi državno prvenstvo sprinterjev v teku na smučeh. Naslov državne prvakinje v prostem koraku je osvojila Vesna Fabjan, državni prvak pa je postal Luka Prosen.

Vesna Fabjan je postala nova državna prvakinja v sprintu v prosti tehniki, srebro je osvojila Anamarija Lampič, bron pa Alenka Čebašek. “Vsi smo nekako vedeli, da bo šlo za troboj z Anamarijo in Alenko. Sem zadovoljna, predvsem iz tega vidika, da sem se iz teka v tek počutila bolje, da sem na koncu lahko “navila” in to, da je rama po poškodbi zdržala. Zdaj se lahko povsem postvetim treningom in novoletni turneji. V tem tednu sem veliko trenirala, prejšnji teden sem bila na celinskem pokalu. Zgolj s tega vidika, da se ohranja tekmovalni ritem, zdaj pa sledi malo počitka, da na novoletno turnejo pridem spočita,” je povedala državna prvakinja Fabjanova.

“Že po kvalifikacijah sem vedel, da sem danes kar močan in da lahko sežem višje kot pa med najboljše tri, kar je bil primarni cilj. Iz nastopa v nastop je šlo bolje. Je pa zelo dobra motivacija, da imamo tudi doma težke tekme. V finalni tekmi sta bila dva fanta, ki redno nastopata v svetovnega pokalu. tako da mislim, da je bila to tudi lepa tekma za pogledati in sem izjemno zadovoljen, da mi je uspel tak super rezultat,” je po zmagi povedal novi prvak Prosen, ki je prehitel Miho Šimenca na drugem in Blaža Peršo na tretjem mestu.  

Na Pokljuki pa je potekalo državno prvenstvo v biatlonu v disciplini supersprint. Ob odsotnosti Jakova Faka in Klemena Bauerja je med člani zmagal Miha Dovžan, pri dekletih je bila najhitrejša Urška Poje. Na 5 km preizkušnji s štirimi streljanji je Dovžan po enkrat zgrešil v leže in stoje, na koncu pa v cilju imel slabih 9 sekund prednosti pred Alexom Cisarjem, ki je zgrešil enkrat. Bron je osvojil Mitja Drinovec s štirimi zgrešenimi streli in zaostankom 43 sekund. Pri dekletih je bila s štirimi zgrešenimi streli najboljša Pojetova, ki je imela 16 sekund prednosti pred Niko Vindišar, ki je zgrešila dvakrat, bron je s petimi zgrešenimi streli osvojila Polona Klemenčič.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.