Naslovnica Slovenija Kar 2,33 milijarde evrov za odpravo posledic lanskih poplav

Kar 2,33 milijarde evrov za odpravo posledic lanskih poplav

Avtor: Spletno Uredništvo
Vlada je včeraj dokončno potrdila ves sanacijski program za odpravo posledic lanskih poplav. Program v naslednjih petih letih predvideva nakazila za nekaj več kot 2,3 milijarde evrov, od tega zneska pa bo 360 milijonov evrov na voljo že letos. Denar bo namenjen predvsem za nadomestne gradnje, za občinsko infrastrukturo, šole, vrtce in tudi za tudi sanacijo vodotokov. Napovedali pa so tudi rušenje 17 objektov.
Kar 2,33 milijarde evrov za odpravo posledic lanskih poplav

Grozljivi prizori prvih ur lanskih avgustovskih poplav (foto: policija.si)

Pravkar sprejeti sanacijski program je temeljni dokument za zagotovitev sredstev za odpravo posledic lanskih katastrofalnih avgustovskih poplav iz državnega proračuna po posameznih ukrepih in tudi za vsako leto posebej. Skupna višina predvidenih sredstev znaša 2,33 milijarde evrov, denar bo razdeljen po letih od 2024 do 2028, pri tem pa bo 1,36 milijarde evrov šlo za sanacijo vodne infrastrukture.

»Program zajema ukrepe za obnovo občinskih infrastrukturnih in drugih javnih objektov ter poškodovanih stavb v zasebni lasti, obnovo poškodovanih objektov – vodne infrastrukture (v ustrezno funkcionalno stanje odporno na podnebne spremembe), izvedbo geotehničnih ukrepov – sanacijo zemeljskih plazov, nadomestitvene gradnje, obnovo kulturne dediščine in naravnih vrednot,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Dodali so še informacijo, da so sledeč ocenam strokovnjakov za različna področja (geološka, vodarska in gradbena stroka), ki jih je pripravila Državna tehnična pisarna, nazadnje v devetih prizadetih občinah skupno določili sedemnajst objektov, katerih odstranitev je nujno potrebna in je zaradi varnosti tudi v javno korist. Tako bodo v naslednji fazi najprej na vrsti cenitve teh objektov…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.