Naslovnica Gospodarstvo Kamnik so lani obiskale množice tujih turistov

Kamnik so lani obiskale množice tujih turistov

Avtor: Spletno Uredništvo
Podobno kot ostale prepoznavne slovenske turistične destinacije je tudi Kamnik lani zabeležil zelo dobre številke obiska in nočitev gostov. Po pričakovanjih so po koncu omejevalnih ukrepov ob  pandemiji koronavirusa tudi v Kamniku v letu 2022 našteli precej več gostov iz tujine.
Kamnik so lani obiskale množice tujih turistov

Dvojna panorama Kamnika (foto: visitkamnik.com/slovenia.info)

Slovenska turistična organizacija (STO) je povzela podatke Statističnega urada RS, TIC Kamnik in spletne strani visitkamnik.com, po katerih je v lanskem letu 2022 destinacijo Kamnik obiskalo 36.797 turistov. To število predstavlja za 5 % več obiskovalcev kot predlani, vsi ti gostje pa so skupno lani opravili 89.574 nočitev, kar je za 10 % več, kot je bilo nočitev v letu 2021. Izstopa pa podatek o obisku gostov iz tujine.

Lani so namreč na območju Kamnika našteli 22.465 tujih gostov, kar je za kar za 118 % več kot lani. Številke so obenem nekoliko tudi nad slovenskim povprečjem, ki je doseglo 114,8-odstotno povečanje obiska glede na leto pred tem. Tudi lanskih nočitev gostov iz tujine na destinaciji Kamnik je bilo ogromno – 55.296. Ta številka je za skoraj 140 % višja od skupnega števila prenočitev tujih turistov iz leta 2021.

Tudi številni drugi statistični pokazatelji govorijo o uspešni kamniški turistični sezoni 2022. Tako je na primer Arboretum Volčji Potok lani obiskalo kar 305.197 ljudi, na Veliko planino je bilo z žičnico nihalko prepeljanih 74.054 ljudi, z druge strani dostopa na Veliko planino pa je bilo prodanih 18.397 parkirnih kart. Ponudniki koč na Veliki planini so sicer skupno gostili 15,19 odstotkov vseh nočitev.

Največ turistov je spalo v Termah Snovik (34,29 %), kot samostojni ponudnik pa sledi Slovenia Eco Resort (12,82 %). Sicer pa je največ tujih turistov lani prišlo iz Nemčije, sledita Češka in Italija, Hrvaška ter nato še Francija, Nizozemska, Belgija in Madžarska, zelo podobna pa je tudi lanska končna razvrstitev glede nočitev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.