Naslovnica Gospodarstvo Kako do vzdržne, kakovostne in dostopne dolgotrajne oskrbe

Kako do vzdržne, kakovostne in dostopne dolgotrajne oskrbe

Avtor: Spletno Uredništvo

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Gospodarska zbornica Slovenije za torek, 11. februarja, pripravljata konferenco z delovnim naslovom ‘Kako do kakovostne in dostopne dolgotrajne oskrbe’. Tudi slovensko prebivalstvo se namreč povprečno vse bolj stara, zato bo tudi obremenitev javnih financ v bližnji prihodnosti čedalje večja.

Države članice EU so že leta 2017 dolgotrajno oskrbo uvrstile v evropski steber socialnih pravic (foto: pxfuel.com)

 

Evropska komisija in države članice EU Slovenijo že nekaj let opozarjajo, da bo dolgotrajna oskrba kmalu predstavljala velik pritisk na vzdržnost slovenskih javnih financ. Skrbi so posledica neugodnih demografskih trendov, staranja slovenskega prebivalstva in posledičnega zmanjševanja aktivne populacije v RS. Zaradi vsega tega sta Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Gospodarska zbornica Slovenije pripravili konferenco ‘Kako do kakovostne in dostopne dolgotrajne oskrbe’.

»Slovenija je po več kot 15 letih trenutno v zaključni fazi priprave sistemskega zakona, ki naj bi vzpostavil dolgotrajno oskrbo. Na konferenci bo Ministrstvo za zdravje javnosti predstavilo vizijo sistema dolgotrajne oskrbe, kot ga predvideva v zakonu, ki ga namerava kmalu poslati v javno posvetovanje. Slišali bomo tudi dosedanje izkušnje enega od treh pilotnih projektov vzpostavitve integrirane oskrbe, ki trenutno potekajo v Sloveniji in jih financiramo iz evropskih sredstev,« so sporočili s Predstavništva Komisije EU v RS.

Na konferenci bodo predstavljeni različni pogledi socialnih partnerjev na dolgotrajno oskrbo. En od poudarkov bo namenjen dejstvu, da dolgotrajna oskrba ni pomembna izključno za starejše prebivalstvo, ampak se lahko vsakdo znajde v takšnih zdravstvenih težavah, da potrebuje tovrstno pomoč in nego. Govora bo tudi o povezavi med dolgotrajno oskrbo in trgom dela, o nuji sistemskega pristopa, ki bo poleg združitve zdravstvenih in socialnih storitev, predvidel tudi načine razbremenitve svojcev ter podjetjem preprečil izgubo kadrov.

Konferenca se bo zaključila z razpravo, v kateri bodo sodelovali vsi najpomembnejši politični odločevalci pri pripravi sistemskega zakona – Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije in tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.