Naslovnica Šport Jutri se pričenjajo najbolj žalostne Zimske paraolimpijske igre

Jutri se pričenjajo najbolj žalostne Zimske paraolimpijske igre

Avtor: Spletno Uredništvo
Jutri se v Pekingu pričenjajo 13. Zimske paraolimpijske igre. Začele se bodo v znamenju žalosti zaradi dogajanja v Ukrajini in zaradi prepovedi udeležbe na igrah za športnike-invalide iz Rusije in Belorusije. Slovenija pa bo na Kitajskem imela le enega tekmovalca – smučarja Jerneja Slivnika.
Jutri se pričenjajo najbolj žalostne Zimske paraolimpijske igre

Jernej Slivnik med vožnjo (foto: FB zsis.si)

V antični Grčiji so se vojne ustavile zaradi pričetka Olimpijskih iger, v današnjem modernem svetu pa so športnikom invalidom iz dveh držav prepovedali sodelovanje na tekmovanju. Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je sicer včeraj sporočil, da bodo športniki iz Rusije in Belorusije lahko nastopili na 13. Zimskih paraolimpijskih igrah, ki se jutri pričenjajo v Pekingu,  a pod ne pod zastavami svojih držav, ampak s posebnim olimpijskim nevtralnim statusom.

Vendar pa so manj kot 24 ur pozneje to svojo odločitev spremenili in prepovedali nastope za 83 športnikov invalidov iz obeh držav. Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) je tako podlegel zunanjim pritiskom in sprejel odločitev, ki zagotovo ni v olimpijskem duhu, saj para-športniki zagotovo niso krivi za razmere v Ukrajini. Mednarodne sankcije naj bi bile namenjene političnim in gospodarskim subjektom, ne pa športnikom invalidom.

Velja pojasniti, da je Mednarodni olimpijski komite (MOK) v začetku tedna pozval športne zveze po vsem svetu k bojkotu dogodkov in športnikov iz Rusije ter Belorusije. Številni paraolimpijski komiteji po vsem svetu, ekipe in športniki so nato v odgovor sporočili, da ne bodo tekmovali na 13. Zimskih paraolimijskih igrah, če bodo prisotni ruski in beloruski športniki. IPC-ju tako ni preostalo drugega, kot da poskusi rešiti igre s sprejetjem prepovedi.

Ob vsem tem žalostnem dogajanju se tudi v Sloveniji Zimskim paraolimpijskim igram ne daje veliko pozornosti. Na strani Olimpijskega komiteja Sloveniji le dan pred pričetkom igre ni bilo niti besedice o tem dogodku. Sicer bo Slovenija na Kitajskem imela le enega tekmovalca, to pa je Jernej Slivnik. 21-letni vrhunski parašportnik s Hrušice pri Jesenicah bo nastopil v veleslalomu in v slalomu.

Slovenski parašportniki so doslej na paralimpijskih igrah osvojili že 51 medalj, pri čemer je bilo kar 50 kolajn osvojenih na poletnih in le ena na Zimskih paraolimpijskih igrah. To je prispeval Franc Komar, ki je leta 1984 v Innsbrucku osvojil bronasto odličje v kombinaciji (alpsko smučanje).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.