Naslovnica Kronika Inšpektorji spet preverjajo, kdo prodaja tobak in alkohol mladoletnim

Inšpektorji spet preverjajo, kdo prodaja tobak in alkohol mladoletnim

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar se po vsej Sloveniji pričenja novo šolsko leto, uslužbenci Tržne inšpekcije RS pa že nekaj dni izvajajo nadzore glede morebitne prodaje tobačnih in alkoholnih izdelkov mladoletnim osebam.
Inšpektorji spet preverjajo, kdo prodaja tobak in alkohol mladoletnim

Trend uživanja alkohola in tobačnih izdelkov se med mladimi zadnja leta najbrž znižuje (foto: pxhere.com)

Namen te preventivne akcije Tržnega inšpektorata Republike Slovenije (TIRS) je preprečiti konzumiranje tobačnih in alkoholnih izdelkov med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi. Poleg tega bi radi spodbudili opuščanje kajenja in zmanjšali izpostavljenost tobačnemu dimu, s čemer bi radi posredno znižali stopnji obolevnosti ter umrljivosti zaradi uživanja tobačnih in alkoholnih izdelkov.

»Po podatkih NIJZ rabi tobaka pripisujejo 19 % vseh smrti pri Slovencih. Študija, ki je raziskovala z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (angleško Health Behaviour in School-aged Children study) pa je pokazala, da se je v obdobju 2002-2014 delež 15-letnikov, ki so prvič pili alkoholne pijače v starosti 13 let in manj, zvišal iz 29 % na 40 %, medtem ko slovenski 15-letniki v tedenskem pitju in opijanju presegajo mednarodno povprečje,« pravi TIRS, sicer z 8 let starimi podatki.

Akcija tokrat poteka v sodelovanju z nevladnimi organizacijami in tudi z mladoletnimi osebami, saj jih lahko inšpektorji uporabljajo za preverjanje prodajalcev. Nadzori se bodo nadaljevali do konca tedna, predvsem pa bodo potekali v lokalih, ki se nahajajo bližnji okolici šol, na avtobusnih in na železniških postaj. TIRS naj bi skupno opravil okrog 50 nadzorov. Nazadnje so podobno akcijo opravili v mesecu maju, zato bo zanimivo primerjati rezultate.

Primerjava med letošnjimi majskimi rezultati in rezultati iz leta 2020, ko je bil predzadnjič opravljen tovrstni nadzor, kaže, da je delež ugotovljenih kršitev prodajalcev vse nižji in sicer je bilo prekrškarjev leta 2020 kar 57 %, maja letos pa le še 42 odstotkov. Tudi trend uživanja alkohola in tobačnih izdelkov se med slovensko mladino zadnja leta baje znižuje, čeprav  podatki za leti 2020 in 2021 zaradi pandemije ter posledičnih proti-koronskih ukrepov najbrž niso merodajni.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.