Naslovnica Svet & EU Humanitarna kriza v Gazi je dosegla novo dno

Humanitarna kriza v Gazi je dosegla novo dno

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem, ko se izraelska vojaška operacija v Gazi nadaljuje z novimi pokoli palestinskih civilistov, sta visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič opozorila, da je kriza v Gazi dosegla novo kritično točko, saj je zaradi vojaških operacij in razpada javnega reda nemogoče dostaviti kakršnokoli humanitarno pomoč.
Humanitarna kriza v Gazi je dosegla novo dno

Humanitarna pomoč spet ne more do 2 milijonov ljudi z območja Gaze (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Masaker palestinskih civilistov v Gazi se nadaljuje. Kljub vsem protestom, kljub vsem mednarodnim pritiskom, kljub vsem napadom iz tujine na Izrael se ‘čiščenje’ Gaze’ nadaljuje in nikjer ni videti znamenj, da bi se lahko v kratkem končalo. Pojavljajo se celo ugibanja, ali bo Izrael kmalu sprožil še drugo fazo svojega vojaškega posredovanja in sicer na Zahodnem bregu ter tako izvedel ‘dokončno rešitev palestinskega vprašanja’.

Zaradi vsega nehumanega dogajanja v Gazi sta se skupaj oglasila visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Poudarila sta, da je humanitarna kriza v Gazi dosegla novo kritično točko, saj je zagotavljanje kakršne koli pomembne humanitarne pomoči zaradi vojaških operacij in razpada javnega reda v Gazi postalo neizvedljivo.

»Pošiljanje pomoči brez dostopa do Gaze in znotraj nje je nesmiselno. Pozivamo k takojšnjemu premirju, brezpogojni izpustitvi talcev, zaščiti civilistov, vključno s humanitarnimi delavci, in k usklajenemu ukrepanju za lažje zagotavljanje življenjsko pomembne pomoči prebivalstvu Gaze,« sta med drugim poudarila Lenarčič in Borrell, ki jima je najbrž jasno, da Izrael že od začetka bojev namensko preprečuje dostavo pomoči.

Prekinitev dostave humanitarne pomoči pomeni, da tudi pokvarljiva živila ostajajo v evropskih in bližnjevzhodnih skladiščih, kjer bodo hitro postala neuporabna. Izrael je tako znova zadal nov moralni udarec humanitarnim prizadevanjem EU in celotni mednarodni skupnosti ter najbrž povzročil materialne in finančne izgube. Sicer je od oktobra lani EU organizirala 56 letov humanitarne pomoči za Gazo, zadnjega prejšnji teden.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.