Naslovnica Trendi Jubilej Filma tedna, vrnitev inšpektorja Vrenka in že jutri Dirka po Franciji

Jubilej Filma tedna, vrnitev inšpektorja Vrenka in že jutri Dirka po Franciji

Avtor: Spletno Uredništvo
Na RTV Slovenija so tudi ta teden poskrbeli za več zanimivih novosti. Vse je nared za prenose s kolesarske Dirke po Franciji, ki bo trajala od 29. junija do 21. julija, predstavitev ekip pa bo v neposrednem prenosu na sporedu že jutri ob 18.30. Začelo se je tudi snemanje nove sezone serije ‘Primeri inšpektorja Vrenka’, z RTV SLO pa so še spomnili, da je ‘Film tedna’ pravkar praznoval 50. let obstoja.
Jubilej Filma tedna, vrnitev inšpektorja Vrenka in že jutri Dirka po Franciji

Dario Varga oz. inšpektor Vrenko pod mariborsko Kalvarijo (foto: Christian Fluher/RTV SLO)

Na TV Slovenija so po prenosih kolesarske Dirki po Sloveniji in državnega prvenstva v cestnem kolesarstvu že nared za višek sezone – za prenose z letošnje kolesarske Dirke po Franciji. Tour de France se bo začel v soboto 29. junija in bo nato trajal vse do nedelje 21. julija. Start dirke bo prvič v zgodovini v Italiji in sicer v Firencah, prav tako pa prvič cilj ne bo v Parizu (zaradi priprav na Olimpijske in Paraolimpijske igre), ampak v mediteransko vroči Nici.

Že jutri, dva dneva pred startom dirke, pa bo iz Firenc ob 18.30 na sporedu neposreden prenos uradne predstavitve ekip z vsemi kolesarji, ki bodo nastopili na letošnji dirki, seveda tudi z Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. Vse etape Toura bo na prizorišču izmenjaje spremljala ekipa reporterjev Radia Slovenija, napovedujeta se tudi radijski kolesarski podkast ‘Tour 202’ in posebni podportal Multimedijskega centra (MMC) RTV SLO.

Poleg tega je Služba za komuniciranje RTV Slovenija v zadnjih dneh spomnila, da je sredina filmska večerna rubrika na 1. programu TV SLO ‘Film tedna’ že obeležila pol stoletja obstoja. Za ta spoštljiv jubilej ima največ zaslug nekdanji filmski urednik Marjan Maher, ki je v začetku 70. let si začel s premišljeno izbiro kakovostnih filmov, ki gledalca bogatijo, v njem pustijo sled in spodbudijo premislek. Kvaliteta je tako dobila prednost pred komercialnimi uspešnicami.

»Film tedna širi obzorja, bogati, goji občutljivost in sega tudi onkraj konvencionalnega, znanega, domačega. Skozi dobrega pol stoletja je postal nepogrešljiv del slovenskega televizijskega prostora in ljubiteljem filmov ponuja številne nepozabne filmske pripovedi z vsega sveta, za katere bi bili sicer večinoma prikrajšani, saj mnogih od njih ni na voljo v kinematografih, niti na pretočnih platformah,« so pojasnili z RTV Slovenija.

Tretja novost tedna na RTV SLO pa je pričetek snemanja nove, že tretje sezone slovenske kriminalne serije ‘Primeri inšpektorja Vrenka’. Tokrat bo šlo za ekranizacijo romana ‘Pohorska Transverzala’ avtorja več knjižnih uspešnic Avgusta Demšarja, v kateri Inšpektor Vrenko preiskuje umore nekdanjih sošolcev, ki so se presenetljivo zvrstili na mariborski Kalvariji po praznovanju tridesete obletnice mature.

Z RTV Slovenija so še poudarili, da sta prva in druga sezona serije dosegali najvišje gledanosti in ohranili status najbolje gledane domače nadaljevanke od preloma tisočletja do danes. Tretja sezona pa bo predvidoma posneta in zmontirana jeseni, tako da naj bi si gledalci nove epizode lahko na TV SLO ogledali še pred koncem letošnjega leta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.