Naslovnica Kronika Mednarodna policijska akcija proti mednarodni trgovini z ljudmi

Mednarodna policijska akcija proti mednarodni trgovini z ljudmi

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropske policijske sile, znane kot Europol, so objavile podatke o večji mednarodni akciji proti trgovini z ljudmi in njihovemu izkoriščanju. V sklopu akcije ‘Global chain’ so se osredotočili na primere spolnega izkoriščanja, prisilnega kriminala in prisilnega beračenja, aretirali pa so 219 storilcev kaznivih dejanj, identificirali 1374 žrtev in na podlagi ugotovitev naknadno sprožili še vsaj 276 novih preiskav.
Mednarodna policijska akcija proti mednarodni trgovini z ljudmi

Monitor s simboli agencij in držav, ki so bile vodilne v obsežni skupni akciji (foto: europol.europa.eu)

Europol je oznanil, da so med 3. in 9. junijem policisti iz kar 39-ih držav sveta sodelovali v obsežni operaciji s kodnim imenom akcije ‘Global chain’. Enotedensko akcijo vodili iz Avstrije in Romunije, sodelovale pa so sile Europola, Frontexa in Interpola. V tako imenovanem akcijskem tednu je bil fokus glede primerov spolnega izkoriščanja, prisilnega kriminala in prisilnega beračenja.

Največ dela so imeli policijske sile iz Romunije, Madžarske, Ukrajine, Irske in Vietnama. Skupno so navedli kar 34 evropskih držav, z ostalih kontinentov pa poleg že omenjenega Vietnama še Tajsko, Nigerijo, Brazilijo in Kolumbijo. Za navzkrižno preverjanje podatkov in omogočanje izmenjave informacij med udeleženci je bil na sedežu Frontexa v poljski Varšavi ustanovljen celo nov koordinacijski center.

Med inšpekcijami po vsem svetu so policisti sistematično iskali znake trgovine z ljudmi in ponarejene dokumente, nato pa aretirali storilce in zavarovali žrtve. Skupno so identificirali 362 osumljencev, prijeli 219 storilcev kaznivih dejanj, našteli kar 1374 žrtev, od tega je bilo 153 otrok, zasegli so 2074 sredstev, pridobljenih s kaznivim dejanjem (gotovina ali naprave), odkrili 363 ponarejenih dokumentov in zaradi vsega tega sprožili vsaj 276 novih preiskav.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.