Naslovnica Gospodarstvo Gospodarski izzivi EU in novih 5 milijard evrov posojil za Ukrajino

Gospodarski izzivi EU in novih 5 milijard evrov posojil za Ukrajino

Avtor: Spletno Uredništvo
Konec tedna je v Pragi potekalo neformalno srečanje Sveta EU na nivoju ministrov za ekonomske in finančne zadeve. Govora je bilo o vojni v Ukrajini, o njenih gospodarskih in finančnih posledicah, o ekonomskem upravljanju v spremenjenih okoliščinah in pa tudi o obdavčitvi podjetij v Evropski uniji. Ministri so se dogovorili o novih 5 milijard evrov posojila za Ukrajino.
Gospodarski izzivi EU in novih 5 milijard evrov posojil za Ukrajino

Gneča za skupinsko fotografijo vseh udeležencev je bila ogromna (foto: FB EU2022cz)

Ekonomski in finančni ministri držav članic EU so na srečanju v Pragi največ časa posvetili posledicam vojne v Ukrajini.  Težave glede dobav energentov se namreč med posameznimi državami razlikujejo, podobno velja tudi za cene energentov in za inflacijske pritiske. Sicer se po EU cene višajo, inflacijski trendi prav tako povsod kažejo navzgor. Zato so države že sprejele vrsto ukrepov, da bi znižale energetsko odvisnost EU od Rusije.

Koliko bodo ti ukrepi zalegli, bo najbrž jasno šele prihodnjo pomlad. Tudi ministri so se strinjali, da morajo biti ukrepi za blaženje energetske krize začasni in ciljno usmerjeni. Slovenski minister za finance Klemen Boštjančič je predlagal takojšnje spremembe pravil trgovanja na terminskih trgih energentov v EU, saj bi tako preprečili špekulativne poteze, ki povzročajo skoke cen, turbulence na trgih in visoka vsakodnevna nihanja.

Govorili so tudi o okviru za ekonomsko upravljanje, o fiskalni politiki in o njenih začasnih prilagoditvah. Posvetili so se še davkom, konkretneje lanski odločitvi Komisije EU o obdavčitvi podjetij, katere cilj je vzpostavitev trdnega, učinkovitega in pravičnega sistema obdavčitve podjetij v EU, pa tudi javnemu dolgu.  »Razprava se je vrtela okrog vprašanj porasta javnega dolga v Evropski uniji v zadnjih dvajsetih letih ter smeri fiskalnih pravil.

Po prenovi po zadnji finančno gospodarski krizi so slednja zdaj pod udarom še ne popolnoma končane zdravstvene in sočasno prisotne energetske krize ter vojne v Evropi. Pred neformalnim srečanjem finančnih ministrov EU je potekalo srečanje Evroskupine in delovno kosilo, na katerem so ministri obravnavali vprašanje zagotavljanja finančne pomoči Ukrajini za ohranjanje njene stabilnosti in odpornosti, « so povzeli z Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko ter z Ministrstva za finance.

Kar pa z obeh slovenskih državnih struktur v svojem sporočilu za javnost niso omenili, je novica, da so se ministri dogovorili o novih 5 milijardah evrov posojila za Ukrajino. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.