Naslovnica Gospodarstvo Gospodarska panoga turizma je lani v Sloveniji cvetela

Gospodarska panoga turizma je lani v Sloveniji cvetela

Avtor: Spletno Uredništvo

Po končnih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) so v turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji so v letu 2018 zabeležili 4,4 milijona tujih turistov, ki so ustvarili 11 milijonov prenočitev, kar predstavlja 15-odstotno rast. Domačih gostov je v letu 2018 prenočilo približno toliko kot v letu 2017 (4,5 milijonov). Skupno so v letu 2018 zabeležili 15,7 milijona prenočitev, kar je za 10 % več kot leto prej.

Glamping lushnaiTudi glamurozni kamping oz. ‘glamping’ je prispeval svoj delež za odlične rezultate slovenskega turizma (foto: glamping-lushna.com)

 

Statistični urad republike Slovenije (SURS) je pred dnevi objavil zaključne številke o turizmu v Sloveniji za lansko leto. Podatki so razveselili vse turistične delavce na čelu s krovno Slovensko turistično organizacijo (STO), saj govorijo o opaznem povišanju obiskov. Z ustvarjenimi več kot 15 milijoni prenočitev, od katerih je bilo 11 milijonov tujih, je bilo to že peto zaporedno rekordno leto v slovenskem turizmu, podaljšala pa se je tudi povprečna doba bivanja gostov.

Poleg tega je narasla tudi vrednost izvoza potovanj, ki je lani znašala 2,7 milijardi evrov. “Slovenski turizem je z inovativnimi in intenzivnimi kampanjami ter z jasnim sporočilom o trajnostni zavezi in usmeritvi v oblikovanje kakovostnih edinstvenih doživetij deležen izredne pozornosti globalne medijske, strokovne in splošne javnosti.

Konsistentna implementacija znamke I feel Slovenia z osrednjo zeleno zgodbo ter dosledno udejanjanje trajnostne zaveze v sodelovanju s ključnimi deležniki slovenskega turizma je Slovenijo umestilo med vodilne destinacije na področju trajnostnega turizma,” so ob tem zapisali na slovenia.info. Med tujimi turisti so največ nočitev opravili Nemci – 1,36 milijoni (17% rast), sledijo Italijani – 1,33 milijoni nočitev (1% rast) in Avstrijci – 1 milijon prenočitev (4% rast). 

Omeniti velja še 24-ostotno rast nočitev turistov iz ZDA. Glede na nastanitvene objekte so turisti največ nočitev ustvarili v hotelih in sicer več kot 8,3 milijona. To  predstavlja kar 53 % delež med nastanitvenimi objekti. Sledijo jim drugi nastanitveni objekti (več kot 5,4 milijona ali 34,5 %), tretja največja kategorija pa so kampi (več kot 1,9 milijona ali 12 %).

Zanimiva je geografska porazdelitev nočitev, saj med občinami po številu gostov prevladujejo gorske (več kot 4,4 milijona prenočitev, kar predstavlja 29% delež), ki so zabeležile 14 % več prenočitev kot v letu 2017. Druge so zdraviliške s približno enakimi številkami kot v letu 2017 (več kot 3,4 milijona; 22 %) in šele tretje so obmorske občine (več kot 3 milijone; 19 %), ki so v primerjavi z letom prej zabeležile 7 % več prenočitev. 

Pozitivna je tudi potrošnja tujih turistov – po podatkih Banke Slovenije so prilivi iz naslova izvoza potovanj v letu 2018 (2,71 mrd) glede leto 2017 (2,43 mrd) višji za 11,6 %. Podaljšuje pa se tudi doba bivanja turistov, ki je po zadnjih podatkih 2,64 dni. Skratka – vsi podatki so odlični in gospodarska panoga turizma je lani v Sloveniji dobesedno cvetela. ​

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.