Naslovnica Svet & EU EU ne želi, da bi korporacije vladale digitalnemu svetu

EU ne želi, da bi korporacije vladale digitalnemu svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu se trenutno precej posvečajo tudi spremembam zakonodaje glede digitalnih avtorskih pravic. Parlament EU, Svet EU (države EU) in Parlamentarni odbor za pravne zadeve so novosti že potrdili, konec marca jih mora blagosloviti še Evropski parlament, nakar bodo imele države EU dve leti za uskladitev na nacionalni zakonodajni ravni. 

avtorske pravice Nekateri dogajanje okrog digitalnih avtorskih pravic vidijo kot epski boj med korporacijami in civilno družbo (foto: Christopher Dombres/pixlr.com)

 

Spletna podjetja so imele doslej zelo malo interesa za sklenitev pravičnih licenčnih pogodb z nosilci digitalnih avtorskih pravic, saj se jih ne dojema kot odgovorne za vsebino, ki jo naložijo njihovi uporabniki. Vsebino, ki krši zakonodajo, so dolžna odstraniti le, če nosilec pravic zazna kršitev in to zahteva. To pa je za večino nosilcev zamudno, nepraktično in jim ne zagotavlja pravičnega zaslužka.

Po novem dogovoru bodo spletna podjetja postala odgovorna za vso objavljeno vsebino, s čemer se bo povečala zaščita in tudi možnosti nosilcev pravic za sklenitev poštenih dogovorov o licenciranju, s čimer bodo pridobili pravičnejše plačilo za uporabo njihovih del v digitalnem svetu. Mišljeni so predvsem glasbeniki, nastopajoči in scenaristi, po drugi strani pa tudi medijske založniške hiše in novinarji.

Dogovor je pomemben korak na poti k popravi položaja, ki je dopustil, da je nekaj podjetij zaslužilo ogromne vsote denarja, ne da bi plačalo tisoče ustvarjalcev in novinarjev, čeprav so odvisni od njihovega dela. Hkrati dogovor vsebuje tudi številna določila, ki bodo zagotovila, da bo splet ostal prostor za svobodno izražanje. »Ta določila sama po sebi niso bila nujna, saj uredba ne uvaja nobenih novih pravic za imetnike pravic.

Kljub temu smo prisluhnili izraženim skrbem in se odločili, da dvojno zagotovimo svobodo izražanja«, je povedal poslanec-poročevalec Alex Voss. Po njegovem mnenju velike spletne platforme ne bi smele kovati ogromnih dobičkov s vsebinami novinarjev, umetnikov in ustvarjalcev, ne da bi avtorjem ponudile pošteno plačilo. Nova pravila so oblikovana za digitalno dobo in se dotikajo predvsem praks velikih platform, kot so Facebook, YouTube ali Google News.

“Gre zato, da avtorska pravila naredimo primerna za digitalno dobo. Želimo, da internet koristi vsem, ne samo peščici močnih in velikih,” je dodal Voss. Po novih pravilih deljenje izsekov novinarskih prispevkov ne bo vključevalo pravic medijske hiše, ki je ustvarila prispevek, kljub temu pa dogovor vsebuje tudi določila v izogib zlorabi te pravice s strani agregatorjev novic.

Izsek se lahko tako, če je zelo kratek, še naprej pojavlja na primer v storitvi Google News ali pri deljenju prispevka na Facebooku. “Prenašanje zaščitenih del za namene citiranja, kritike, recenzije, karikature ali parodije je zaščiteno. Tako je zagotovljeno, da bodo memi in GIF-i še naprej dostopni na spletnih platformah in da jih bo še naprej mogoče deliti.

Besedilo tudi določa, da bo prenašanje del na spletne enciklopedije na nekomercialen način, na primer Wikipedio, ali platforme z odprtokodno programsko opremo, na primer GitHub, avtomatsko izključeno. Tudi zagonske platforme bodo podvržene manjšim obveznostim kot tiste bolj uveljavljene,” so pojasnili v objavi na spletu Parlamenta EU. 

Poeg tega bodo avtorji in nastopajoči lahko zahtevali tudi dodatno plačilo s strani distributerja, ki uporablja njihove pravice in sicer v primeru, ko bo prvotno določeno plačilo nesorazmerno nizko v primerjavi z dobičkom, ki ga je pridobil distributer. Dogovor o digitalnih avtorskih pravicah sta 14. februarja dosegla Evropski parlament in Svet (države EU), 26. februarja pa je dogovor podprl tudi Parlamentarni odbor za pravne zadeve.

»Sedaj ga mora z glasovanjem na plenarnem zasedanju potrditi Evropski parlament, s tem se postopek sprejema pravil na EU ravni zaključi. Države imajo nato dve leti časa, da pravila implementirajo v svoje zakonodaje«, je zaključil Voss.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.