Naslovnica Ekskluzivni intervjuji EKSKLUZIVNO: Nani Franc Matijašič in vzpon footgolfa v Sloveniji

EKSKLUZIVNO: Nani Franc Matijašič in vzpon footgolfa v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Nani Franc Matijašič je nekdanji nogometaš, novinar, urednik in boksarski promotor, ki je že nekaj let povsem v objemu mladega športa imenovanega ‘footgolf’. Ta novi šport vse bolj osvaja našo deželo na sončni strani Alp, Nani pa je prvi Slovenec, ki je zmagal na tekmi najvišjega ranga Svetovnega pokala v footgolfu. Poleg tega je bil udeleženec zaključnega Masters turnirja, nastopil je na Evropskem prvenstvu leta 2022 in na Svetovnem prvenstvu lani v Ameriki zaigral tudi za slovensko člansko reprezentanco.
EKSKLUZIVNO Nani Franc Matijašič in vzpon footgolfa v Sloveniji

Nani Franc Matijašič na Turkish Open 2023 (foto: FB Footgolf Slovenia/FIFG/ Cullinan Links GC/Photier)

Pomlad se hitro bliža, sezona vse bolj priljubljenega športa, ki se imenuje footgolf, pa se je že pričela. Kaj je pravzaprav footgolf, od kod izvira in koliko časa se že igra v Sloveniji?

“Footgolf je nekakšen hibrid nogometa in golfa. Čeprav v Sloveniji nekako še vedno spada med mlade športe, je v zadnjem času dosegel izjemen razvoj, na vseh področjih. Footgolf se  igra z nogometno žogo številka 5, cilj igralca pa je, da s čim manj udarci zadene luknjo, ki ima premera med 50 in 52 centimetri. Igrišča, ki so v večini na urejenih zelenicah golf igrišč,  so lahko izjemno razgibana, z mnogimi pastmi, vodnimi  ovirami, peskovniki in drevesi.

Leta 2008 sta Nizozemca Bas Korsten in Michael Jansen prvič predstavila footgolf v takšni obliki, kot ga poznamo danes. V Sloveniji so bili prvi zametki že leta 2015, dve leti kasneje pa je Slovenija že postala stalna članica mednarodne footgolf zveze – FIFG. Zadnjih nekaj let pa je tekmovalni footgolf v strmem vzponu, saj imamo tekmovanja na vseh nivojih in v vseh kategorijah.”

Kako pa ste vi, znan slovenski novinar in urednik, sploh pristali v tej panogi?

“Čeprav sem se promocijsko s footgolfom srečal že leta 2017, me je vase povem posrkal v času Covida, ko je bil nogomet na nek način prepovedan. To je bila takrat edina možna oblika rekreacije, ki pa je kmalu prerastla v popolno obsedenost. Ko spoznaš vse čare tega športa in se vanj še zaljubiš, potem preprosto ne moreš več ven. Ko pa še dosežeš kak odmevni mednarodni rezultat, potem pa preprosto hrepeniš po več.”

Kako potekajo tekme footgolfa, kašna so osnovna pravila?

Tako kot ostali športi, ima tudi footgolf nekatere svoje značilnosti, ki pa temeljijo tudi na gentlemanstvu. Predpisana je tudi osnovna oprema in velikost žoge in luknje. Tekme  lahko trajajo tudi do štiri ure, vse pa je odvisno od dolžine posameznih lukenj, vremena in težavnosti  terena. Odvisno pa je tudi za kakšno tekmovanje gre, ali je tekma med posamezniki ali pa ekipna tekma.

Footgolf se igra na devetih ali osemnajstih luknjah od udarjališča, preko urejene zelenice, do luknja s premerom pol metra, v kateri je zastavica.  Igra se v skupinah po štirje igralci, po vsaki končani luknji pa se preveri in zapiše število udarcev. Zmagovalec je tisti, ki ima najmanj udarcev.”

Ker ta šport izvira iz klasičnega golfa, res ne moremo spregledati zelo značilnih oblačil. Ali so golf kape, ovratne polo majice in argyle nogavice (karo vzorec) obvezne? Ali so morda kakšna vrsta oblačila, kakšna barva ali kakšna barvna kombinacija prepovedane?

“Sedaj je vedno manj teh klasičnih golf vzorcev, saj se je že ustvarila posebna modna linija za footgolf. Barve so povsem različne, pokrivala pa so večinoma šilt kape različnih oblik in barv, s klubskimi oznakam in simboli footgolfa.”

Kdaj se uradno pričenja sezona 2024 v Sloveniji in kako ste se pripravili nanjo?

“Uradna sezona footgolfa pri nas v Sloveniji se bo pričela s prvo tekmo državnega prvenstva, ki bo 13. aprila v Bovcu. Med tem pa pridno obiskujemo zimske mednarodne in domače turnirje ter nabiramo moči za sezono, ki bo svoj vrhunec doživela decembra, na Evropskem prvenstvu, ki bo tokrat v Turčiji.”

Prizor z ene od domačih tekem v lanskem letu (foto: FB Footgolf Slovenia/Dani Turnšek))

Kako je v Sloveniji organizirano tekmovanje na državnem nivoju (moški, ženske, ekipe, mlade selekcije, lige…) in kakšen je letošnji koledar?

“Slovenija je med tistimi državami, ki imajo dobro organizirana domača tekmovanja in tudi mednarodne tekme najvišjega ranga. Tako državno prvenstvo v vseh kategorijah (moški, seniorji, super seniorji, ženske, mladi in ekipno), kot pokalna in ‘Matchplay’ tekmovanja (posamezno in ekipno), prav tako pa ima še posebej tekmovanja v vseh mladinskih kategorijah, tako državno in kot tudi pokalno prvenstvo.

Letošnji koledar, ki je sestavljen tako, da lahko igralci nastopijo tudi na tekmah evropskega in svetovnega pokala, je še kar obsežen. Ob tem nas čakajo še kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Med 19. in 21. julijem pa bo osrednji footgolf dogodek, ko bo na Ptuju ena izmed najbolj uglednih šestnajstih tekem v svetovnem pokalu ‘I fell Slovenia Open – FIFG 500’.”

Kdo so aktualni slovenski državni prvaki in ali je lani nastopal tudi kakšen znan bivši nogometaš, kot na primer nekdanji reprezentant Slovenije v futsalu Gaj Rosič?

“Letošnji naslovi so romali na različne naslove, titule so tokrat porazdelile, kar pomeni, da je vedno večja konkurenca, ki pa je vsekakor več kot dobrodošla. Člani – Sandi Podgoršek (državni prvak), Damijan Kaučič (pokalni prvak). Seniorji -Leon Šuntner (državni prvak), Milan Kristovič (pokalni prvak). Super Seniorji – Bojan Taneski (državni prvak), Nani Franc Matjašič (pokalni prvak). Pri ženskah je državna prvakinja Sabina Huber. 

Poleg tega je Uroš Krajnc osvojil tekmo svetovenega pokala Slovenia Open FIFG 500 na Ptuju. Kar nekaj pa je nogometašev, ki so se resno podali v footgolf vode. V naši prvi ligi so nekoč igrali Bojan Taneski (Triglav, Mura), Dejan Obradovič (Slovan), Robert Korošec (Maribor), Mirnes Šišič (Rudar, Crvena zvezda), Uroš Krajnc (Drava), Nani Franc Matjašič (Železničar MB, Kovinar), Sandi Mertelj (Maribor, Aluminij).

V drugi  SNL sta igrala Leon Šuntner (Osakarica) in Simon Sladič (Factor), nekaj pa je tudi futsal igralcev, kot omenjeni Gaj Rosič, Primož Zorč, Vasja Kovač in Renato Hvalec, veliko pa jih je igralo v tretji in nižjih ligah…”

Koliko članov, članic oz. klubov je danes včlanjenih v Footgolf združenje Slovenije?

“Trenutno je šest klubov, ki imajo svoja igrišča, v kratkem pa se bo število povečalo.  V redno tekmovanje v vseh kategorijah je vključeno več kot 120 igralcev. “

Kaj pa nam lahko poveste o mednarodnih tekmovanjih in o slovenski vlogi pri le-teh, npr. Slovenia Open 2024?

“Slovenia Open FIFG 500 bo letos 20. in 21 julija potekal na Ptuju, pričakuje se več kot 200 igralcev iz celega sveta. Slovenci so že kar petkrat stali na zmagovalni stopnički: Nani Franc Matjašič 2021 (seniorji) in 2022 (super seniorji), Uroš Krajnc 2022 in 2023 (člani) in Renato Hvalec 2022 (seniorji).”

Ali bi footgolf nekega dne lahko postal tudi član olimpijske družine?

“Obstaja velika želja zaigrati na olimpijskih igrah.  Vse pa je odvisno od razvoja po celem svetu. V Sloveniji smo med naprednejšimi državami v tem športu, saj smo lani postali člani Olimpijskega komiteja Slovenije.  Trudimo se in prepričan sem, da nam bo v doglednem času tudi uspelo.”

Ali bi po vašem mnenju ta šport lahko preimenovali v ‘nogo-golf’, ker nam Slovencem to le zveni malce bolj domače?

“Mislim, da ne. Samo ime že pove veliko o tej športni panogi, ki ima v prihodnosti velike cilje, igro prenesti predvsem na mlade in tudi starejše, saj je to šport, ki ga lahko praktično igrajo vsi.”

Hvala za pogovor in srečno!

Koledar domače sezone 2024 v footgolfu (foto: FB Footgolf Slovenia)

 

Članek je avtorsko zaščiten!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.