Naslovnica Svet & EU Dve večji novosti za evropsko kmetijstvo

Dve večji novosti za evropsko kmetijstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Organi EU so včeraj sprejeli vsaj dve za evropsko kmetijstvo pomembni novici. Svet EU je oznanil znatno zvišanju carin na uvoz nekaterih izdelkov iz Rusije in Belorusije v EU. Evropska komisija pa je dokončno definirala, kaj pomenita pojma ‘višja sila’ in ‘izjemne okoliščine’ za kmetijskem sektorju EU v primeru ekstremnih vremenskih dogodkov.

Suša je pogost pojav po vsej EU (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Svet EU je odobril uredbo, ki predvideva opazno zvišanje carin na uvoz nekaterih izdelkov iz Rusije in Belorusije v EU. Zakonska novost je odziv na vlogo Rusije kot svetovne izvoznice žita in njene uporabo izvoza hrane kot geopolitičnega orodja, namenjena pa je stabilnosti trga EU, zaščiti kmetijske skupnosti EU in prekinitvi tokov prihodkov, s katerimi bi se  lahko financirala ruska agresija proti Ukrajini.

»Z uvedbo višjih tarif sprejemamo odločne ukrepe, da bi preprečili destabilizacijo našega kmetijskega sektorja zaradi ruskega uvoza, hkrati pa zaščitili, da ukrajinski izvoz ne bi bil napačno označen kot ruski. Tudi naša zavezanost svetovni prehranski varnosti ostaja neomajno in zagotavlja, da ti ukrepi ne bodo negativno vplivali na države v razvoju,« je pojasnil izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Komisija EU pa se je včeraj odločila, da dokončno definira uporaba pojmov ‘višja sila’ in ‘izjemne okoliščine’ v primeru ekstremnih vremenskih dogodkov (hude suše in poplave) za kmetijski sektor EU. Definiranje teh pojmov je za kmete zelo pomembno, ker se jim sedaj s pravnega vidika omogoča sklicevanje na tovrstne dogodke, da ne bi zaradi njihovih posledic ostali brez finančne podpore iz programa Skupne kmetijske politike EU.

»Višja sila uporablja za vse kmete, ki delajo na razmejenem območju, ki so ga prizadele hude in nepredvidljive naravne nesreče ali meteorološki dogodki. To pomeni, da kmetom, ki se nahajajo na prizadetem območju, ne bo treba izpolniti posameznih zahtevkov ali predložiti dokazil o izpolnjevanju pogojev višje sile. V sporočilu so določeni pogoji za domnevo, da za vse kmete, ki se nahajajo na območju, velja višja sila,« so še dodali s Komisije EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.