Naslovnica Gospodarstvo Državni proračun se po pandemiji letos zelo lepo polni

Državni proračun se po pandemiji letos zelo lepo polni

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za proračun in Ministrstvo za finance sta objavila podatke o realizaciji državnega proračuna v prvih petih mesecih letošnjega leta. Realizacija je boljša kot lani, kar je seveda pričakovano, saj je bila v enakem obdobju lanskega leta država še v primežu pandemije koronavirusa.
Državni proračun se po pandemžiji letos zelo lepo polni

Po dveh obračunskih letih, ki jih je zaznamovala pandemija, letos kaže precej bolje (foto: publicdomainpictures.net)

Z Direktorata za proračun in Ministrstva za finance so prišli prvi podatki o realizaciji državnega proračuna Republike Slovenije v prvih petih mesecih letošnjega leta. Tako je državni proračun med 1. januarjem in 31. majem zabeležil 5,30 milijarde evrov prihodkov. To je 783,5 milijona evrov oziroma kar 17,3 % več kot v primerljivem lanskem obdobju. Odhodki so letos znašali nekaj več kot 5,32 milijarde evrov.

To predstavlja 9,2-odstotno znižanje od lanskega prvega petmesečja, oziroma 538,2 milijona evrov. Po teh podatkih je proračunski primanjkljaj Republike Slovenije v prvih petih mesecih letošnjega leta znašal 21,8 milijona evrov. V dokumentu je predstavljenih še vrsta pozitivnih finančnih podatkov. Tako so se prilivi od davčnih prihodkov v primerjavi za lanskim obdobje letos povečali za 19,2 %, prilivi od davka na dodano vrednost pa za 23,1 %.

»Za stroške dela ožje državne uprave smo v petih mesecih namenili 612,8 milijona evrov oziroma 39,5 milijona evrov ali 6,1 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Znižanje je v večji meri posledica neizplačila dodatkov za delo v posebnih pogojih in tveganih razmerah. Za 22,4 milijona evrov ali 24,7 odstotkov so se zaradi nižjega števila nezaposlenih znižali transferi nezaposlenim.

Za investicije je državni proračun v prvih petih mesecih namenil 334,4 milijona evrov oziroma 75,4 milijona evrov ali 29,1 % več kot v enakem obdobju lani,« so med drugim zapisali v dokumentu. Zelo pomembno pa je, da naj bi trend tudi v prihodnjih mesecih ostal zelo pozitiven, kar potrjujejo podatki za mesec maj. Maja je namreč slovenski proračun zabeležil 89,4 milijona evrov presežka.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.