Naslovnica Gospodarstvo Država mora predvideti sredstva za nepredvidene težave

Država mora predvideti sredstva za nepredvidene težave

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko je Statistični urad Republike Slovenije objavil uradne podatke o tem, kako je v zadnjem četrtletju leta 2023 naša država znižala javni primanjkljaj in dolg, so se s pojasnilom oglasili z Ministrstva za finance ter Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko. Poudarili so, da morajo zaradi izrednih vremenskih in geopolitičnih dogodkov vnaprej predvideti dovolj sredstev za reševanje težav. Natančno načrtovanje nepredvidenih izdatkov pa je zelo zahtevna, če ne že skoraj nemogoča naloga.
Država mora predvideti sredstva za nepredvidene težave

Simbolična grafika ob uradnih sporočilih Ministrstva za finance o državnih financah (foto: MF/gov.si)

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) je državni javnofinančni primanjkljaj v zadnjem četrtletju lanskega leta 2023 dosegel znesek 429 milijonov evrov, kar predstavlja 2,6 % bruto domačega proizvoda (BDP) in je obenem za 0,5 odstotne točke manj kot v predlanskem letu 2022. Poleg tega je konsolidirani bruto dolg države je dosegel 43.670 milijonov EUR ali 69,2 % slovenskega BDP.

Z Direktorata za ekonomsko in fiskalno politiko (DEFP) ter z Ministrstva za finance (MF) pa so konec tedna objavili podatek, da je primanjkljaj sektorja država za celotno lansko leto 2023 znašal 2,5 % BDP, kar je bolje od pričakovanj. Uspeh so pripisali vladnim politikam, prek katerih so hkrati dodatno zmanjšali državno potrošnjo, omejili nenujne ukrepe in obenem financirali izredne nujne ukrepe, ki so bili povezani z avgustovsko vremensko katastrofo.

»Ob tem znova poudarjamo, da je javnofinančno načrtovanje zahtevna naloga, predvsem zaradi številnih izzivov in negotovosti, s katerimi se soočajo države, v zadnjem času predvsem z geopolitičnimi tveganji, dodaten izziv za Slovenijo pa predstavlja financiranje obnove in razvoja po lanskih poplavah. Država mora zato predvideti dovolj sredstev za naslavljanje teh izzivov, natančno načrtovanje izdatkov pa je zato dodatno oteženo,« so še pojasnili z DEPF.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.