Naslovnica Slovenija Dolg in pester Mesec kulture v Ilirski Bistrici

Dolg in pester Mesec kulture v Ilirski Bistrici

Avtor: Spletno Uredništvo
V Ilirski Bistrici se je minuli konec tedna že pričel Mesec kulture, ki bo po dveh letih koronskih omejitev letos kar lepo podaljšan. Trajal bo namreč vse do konca februarja, v tem času pa se bo v občini odvila serija različnih razstav, koncertov, nastopov, predavanj in drugih kulturnih dogodkov.
Dolg in pester Mesec kulture v Ilirski Bistrici

Spominsko sobo Dragotina Ketteja na Premu bodo letos pričeli prenavljati (foto: TIC Il. Bistrica).

Meseca januar in februarja sta na ilirskobistriškem posvečena kulturi. Turistično informacijski center Ilirska Bistrica je v sodelovanju z ŽPZ Prem, Knjižnico Makse Samsa, Glasbeno šolo Ilirska Bistrica, Gimnazijo Ilirska Bistrica, Žensko pevsko skupino Kalina, JSKD Ilirska Bistrica in z enoto Ilirska Bistrica Pokrajinskega muzeja Koper pripravil vrsto prireditev, ki so se pričele že 12. januarja, trajale pa bodo vse do 28. februarja.

»Poleg razstav, predavanj, literarno glasbenih večerov, koncertov, predstavitev knjig, proslav in ogledov in proslave, smo v program Meseca kulture 2023 ponovno uvrstili gledališke predstave za otroke in odrasle,« je pojasnila Maja Uljan, direktorica TIC Ilirska Bistrica. V zadnjih dveh letih je bilo namreč lokalno kulturno dogajanje močno omejeno zaradi pandemije, zato so tokrat želeli tudi z gledališkimi nastopi nadoknaditi zamujeno.

Mesec kulture se je že minuli teden pričel z otvoritvijo razstave ‘Podgrad na starih kartulinah’, jutri sledi predavanje ‘Od Okre do Albijske gore – Ilirska Bistrica med prazgodovino in antiko’, pojutrišnjem pa literarno glasbeni večer ‘Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi’. Prav tako bo v četrtek odprta študijsko-fotografska razstava ‘Naselja z razgledom, prazgodovinska najdišča na Notranjskem.

V mesecu januarju bosta v četrtek, 26. na sporedu še otroška odrska predstava ‘Žabec pozimi’ in predstavitev knjige ‘Svet med Snežnikom in Slavnikom med drugo svetovno vojno’ avtorice Vlaste Beltram. Februarski program se bo pričel v četrtek 2. 2. in sicer z ‘Večerom slovenskih skladateljev’, medtem ko bodo dan kasneje počastili 50. obletnico Primorskega numizmatičnega društva Il. Bistrica.

Nato bo v soboto 7.  februarja na predvečer praznika slovenske kulture na vrsti osrednja občinska proslava Prešernovem dnevu, v izmenjevalnici knjig pa bodo predstavili akcijo ‘S knjigo po knjigo’. Na kulturni praznik bo v nedeljo 8. februarja omogočen brezplačen ogled gradu Prem, dan zatem pa bo v knjižnici M. na vrsti večer, ki bo posvečen Ferdinandu Radovanu. Valentinov koncert Ženske pevske skupine Kalina bo v soboto, 11. februarja.

Sicer bosta v februarju odprti tudi ‘Razstava v vitrinah o akademskem slikarju Stanetu Kumarju’ in ‘Etnološka razstava Pregarskih šjm (slov.: šem)’, za konec meseca pa se obetata še ‘Predavanje o naravi in ljudeh Snežnika in doline Reke’ s posebnim poudarkom na Park Škocjanske jame ter koncert Glasbene šole v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije in gostujočim Duom Krečič-Koveš.

Poleg tega se 19. februarja, na dan rojstva pesnika Dragotina Ketteja, obeležuje kulturni praznik Občine Ilirska Bistrica. Kljub vsej tej obilici kulturnih dogodkov pa velja dodati, da je 22. februarja pustni torek, zato bo marsikje v občini Il. Bistrica zelo pestro že v dnevih pred tem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.