Naslovnica Gospodarstvo Dobri rezultati poslovanja Luke Koper v prvem polletju

Dobri rezultati poslovanja Luke Koper v prvem polletju

Avtor: Spletno Uredništvo
Skupina Luka Koper je predstavila rezultate poslovanja za prvo polletje 2023, v katerem so kljub zapletenim razmeram v globalni logistiki skoraj vsi finančni kazalniki višji od načrtovanih. Tako so v Kopru edino jadransko pristanišče in eno redkih evropskih pristanišč, ki je v prvi polovici leta zabeležilo rast kontejnerskega pretovora.
Dobri rezultati poslovanja Luke Koper v prvem polletju

Grafični prikaz poslovanja Luke Koper s primerjavo med leti 2022 in 2023 (foto: Luka Koper)

Luka Koper je v prvem polletju 2023 na kontejnerskem terminalu z 554.949 TEU za 5 % presegla pretovor v enakem obdobju leta 2022, na avtomobilskem terminalu pa je z 451.611 pretovorjenimi vozili zabeležila 23 % rast. Čisti prihodki so dosegli 158,9 milijona evrov, kar je za 2 % oziroma za 3,8 milijona evrov več od prihodkov lanskega prvega polletja in za 9 % oziroma za 13,3 milijona evrov več od načrtovanih.

»Več prihodkov smo zabeležili zlasti na račun večjega obsega storitev polnjenja in praznjenja kontejnerjev ter višjih cen storitev, medtem ko so bili zaradi postopne umiritve razmer v globalni logistiki in posledično krajšega zadrževanja blaga skladiščih prihodki iz naslova skladiščnin za 20 odstotkov oziroma 8,5 milijona evrov nižji od lanskih,« so pojasnili z Luke Koper, ki je eno redkih evropskih pristanišč, kjer so prvi polovici leta zabeležili rast kontejnerskega pretovora.

Dodali pa so še, da so se po drugi strani povečali tudi odhodki. Zaradi višjih materialnih in drugih stroškov so poslovni odhodki v prvem polletju dosegli 123,2 milijona evrov, kar je sicer za 3 % oz. 3,5 milijona evrov pod pričakovanji, a vseeno 14,2 milijona evrov več kot v prvih 6 mesecih leta 2022. Povečanje pretovora so sicer zabeležili tudi v segmentu tekočih tovorov in sicer 7 %odstotno rast.

V blagovnih skupinah sipkih in razsutih tovorov pa je bil na račun soje, aluminijevega oksida, fosfatov in premoga pretovor za 15 % nižji, manj pa so pretovorili tudi v segmentu generalni tovori, predvsem zaradi manjših količin jeklenih izdelkov in kavčuka, medtem ko se je malce povišal izvoz lesa. Tudi sicer se nadaljuje trend kontejnerizacije tega blaga, kar se med drugim odraža v rasti storitev polnjenja kontejnerjev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.