Naslovnica Slovenija Danes je bil v Ljubljani močan potres

Danes je bil v Ljubljani močan potres

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je bil v Ljubljani močan potres – to je bila rdeča nit vaje, v kateri so različne državne in civilne strukture preverjale svojo pripravljenost na morebitni hujši potresni sunek v osrednjem delu Slovenije.
Danes je bil v Ljubljani močan potres

Štab Civilne zaščite med današnjo protipotresno vajo (foto: Jakob Oražem/gov.si)

Slovenska civilna zaščita že desetletja slovi po svoji učinkovitosti in hitri odzivnosti, za vzdrževanje tako visokega nivoja delovanja pa je potrebno tudi redno vaditi. Danes je bila tako na sporedu protipotresna teoretična vaja, v kateri so sodelovali poveljnik in celoten štab Civilne zaščite Republike Slovenije, vsa ministrstva in pa tudi urad RS za komuniciranje.

»Vaja je bila organizirana z namenom, da se na državni ravni preveri odzivnost in pripravljenost na močan potres, ki bi se lahko zgodil v osrednji Sloveniji. V vaji so sodelovali vsi udeleženci, določeni z načrtom vaje, ki so preverili pripravljenost na ukrepanje ob potresu,« so zapisali v sporočilu za varnost Uprave RS za zaščito in reševanje.

Konkretneje se je danes preverjalo sistem vodenja aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči ter  ugotavljalo posledice morebitnega potresa po raznih državnih resorjih. Posvetili so se zagotavljanju neprekinjenega delovanja komuniciranja s področij zaščite, reševanja in nudenja pomoči v primeru izpada delovanja sistemov javne telefonije in interneta.

Pri tem je ključno zagotavljanje delovanja številke za klic v sili 112 in centrov za obveščanje. Sproti se je testirala še učinkovitost delovanja sistema opazovanja, internega obveščanja ob morebitnem potresu ter informiranje tuje javnosti. Vsekakor pa o koristi tovrstnih testov ne bi smelo biti nobenega dvoma.

Velik del Slovenije namreč leži na potresno nevarnem območju. Manjši potresi so vsakdanja zadeva, včasih pa le pride tudi do hujših sunkov. Poleg zgornjega dela Posočja je prav Ljubljanska kotlina ena od potencialno najbolj nevarnih con v državi. Najhujši potres v Ljubljani je bil leta 1895, v Litiji pa je na primer močno treslo leta 1963.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.