Naslovnica Gospodarstvo Če bo zanimanje, bodo izdali tudi obveznice, ki zapadejo leta 2081

Če bo zanimanje, bodo izdali tudi obveznice, ki zapadejo leta 2081

Avtor: Spletno Uredništvo
Direktorat za zakladništvo, ki sodi v sklop Ministrstva za finance, je pravkar objavil nov mandat za organizacijo dodatnih izdaj obveznic Republike Slovenije.
Če bo zanimanje, bodo izdali tudi obveznice, ki zapadejo leta 2081

Del stavbe Ministrstva za finance Republike Slovenije (foto: MF/gov.si)

Ena od številnih nalog Direktorata za zakladništvo, ki sodi v okvir Ministrstva za finance (MF), je izdaja državnih vrednostnih papirjev. Časovno uporabnost obveznic in dinamiko njihove izdaje na MF določajo glede na trenutne razmere na trgih vrednostnih papirjev, glede na strateške in operativne cilje MF in upoštevajoč terminske mejnike obstoječega dolga državnega proračuna.

Tokrat so z Direktorata za zakladništvo sporočili, da so pravkar objavil nov mandat za organizacijo dodatnih izdaj obveznic. »Republika Slovenija z bonitetno oceno A3 (stabilni obeti) (Moody’s)/AA- (stabilni obeti) (S&P)/A (stabilni obeti) (Fitch) je bankam Barclays, BNP Paribas, Erste Group in J.P. Morgan podelila mandat za organizacijo dodatne izdaje evrske obveznice z zapadlostjo marca 2032 (RS77).

 V kolikor bi vlagatelji izkazali zanimanje, je hkrati možna tudi dodatna izdaja evrskih obveznic, ki zapadeta februarja 2062 (RS90) in/ali marca 2081 (RS87). Dodatne izdaje bodo skladne izjemam iz Predpisa S (Regulation S) v nematerializirani imenski obliki,« so zapisali v sporočilu za javnost. Velja poudariti, da gre pri možnosti dodatne izdaje za dolgoročne vrednostne papirje, Republika Slovenija pa je v zadnjih letih nekajkrat izdala obveznice z različno dolgimi roki izplačila.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.