Naslovnica Svet & EU Bolgarija, Češka in Švedska le napredujejo proti uvedbi evra

Bolgarija, Češka in Švedska le napredujejo proti uvedbi evra

Avtor: Spletno Uredništvo
V EU je trenutno 27 držav, evro je pa uradna valuta v 20-ih državah EU. Evropska komisija je pravkar objavilo poročilo o napredku pri prevzemu evra v šestih od manjkajočih sedem držav – Bolgariji, Češki, Madžarski, Poljski, Romuniji in Švedski. Danska bo očitno še nekaj časa ostala izjema.
Bolgarija, Češka in Švedska le napredujejo proti uvedbi evra

Za nekatere države EU je evro še zelo daleč (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

 

Evro je uradna valuta 20 držav EU, ki skupaj tvorijo tako imenovano ‘evroobmočje’. Sicer je evro uradna valuta tudi v Črni gori in Kosovu, čeprav se ti dve državi še nista vključili v EU. Vse države EU, z izjemo Danske pa so se že pred časom pravno zavezale, da se bodo pridružile območju evra. Trenutno se za to pridružitev še vedno trudijo Bolgarija, Češka, Madžarska, Poljska, Romunija in Švedska.

Evropska komisija je pravkar objavilo poročilo o napredku teh šestih držav, da bi dosegle ta cilj. Pri tem ocenjevanju je Komisija EU uporabljala že dobro preverjene kriterije oz. parametre, med katerimi so stabilnost cen, stanje javnih financ, stabilnost menjalnega tečaja in dolgoročna konvergenca obrestnih mer. Komisija EU sicer trdi, da je zaznala napredek v vseh 6 državah, a prav nobena od njih še ne izpolnjuje vseh kriterijev za vstop v ‘evro-cono’.

Glede stabilnosti cen izpolnjuje ta pogoj le Švedska, glede javnih financ pa Bolgarija in Švedska ter pogojno tudi Češka. Glede dolgoročnih obrestnih mer zahteve EU izpolnjujejo Bolgarija, Češka in Švedska, glede menjalnega tečaja pa le  Bolgarija. Jasno je torej, da se predvsem Bolgarija pa tudi Švedska in Češka bolj trudijo v smeri pridružitve, Madžarska, Poljska in Romunija pa niso pokazale pričakovanega napredka.

»Evro je druga najbolj uporabljena valuta na svetu, saj ga vsak dan uporablja skoraj 350 milijonov ljudi. Glede na nedavno raziskavo večina državljanov v državah članicah zunaj evroobmočja meni, da bi imela uvedba evra pozitivne posledice za njihovo državo in zanje osebno. Na splošno je bilo 58 % vprašanih za uvedbo evra v njihovi državi. Zadnja država, ki se je območju evra pridružila leta 2023, je bila Hrvaška,« pa so še spomnili s Komisije EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.