Naslovnica Gospodarstvo Banke so začele z aktivnostmi za zagotavljanje likvidnosti podjetjem

Banke so začele z aktivnostmi za zagotavljanje likvidnosti podjetjem

Avtor: Spletno Uredništvo

Dva meseca po razglasitvi izrednih razmer so Direktorat za javno premoženje, Direktorat za finančni sistem in Ministrstvo za finance skupaj oznanili, da so banke v Sloveniji pričele z najavljenimi aktivnostmi za zagotavljanje likvidnosti podjetjem, katere poslovanje je prizadela pandemija koronavirusa.

Banke so začele z aktivnostmi za zagotavljanje likvidnosti podjetjemZaradi stabilnih javnih financ in likvidnih bank naj bi Slovenija hitreje gospodarsko okrevala (foto: pickpik.com)

 

Z Ministrstva za finance (MF), Direktorata za javno premoženje in Direktorata za finančni sistem so sporočili, da so slovenske banke že začele izvajati posebne ukrepe za pomoč gospodarstvu pri odpravi negativnih ekonomskih posledic pandemije koronavirusa. Banke so tako pričele z odlogi plačil obveznosti kreditojemalcev in sicer za kredite odobrene po 12. marcu letos. »Banke so do 1. 5. 2020 prejele 22.227 vlog za odobritev odlogov plačil in novih likvidnostnih kreditov za ublažitev posledic epidemije.

Skupen znesek odloženih plačil, za katera so bile podane vloge za odlog, znaša 267.2 milijonov evrov in se nanaša na odložene obveznosti obstoječih kreditov. Iz podatkov tako izhaja, da bo za odobritev novih kreditov gospodarstvu ključen Zakon o zagotavljanju dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19, na podlagi katerega bo za kredite podano državno poroštvo,« piše v izjavi za javnost.

Slovenska podjetja so sicer vložila 6628 vlog v skupni vrednosti odloženih plačil 234 milijonov evrov. Od tega so mala in srednja podjetij vložila 3.020 vlog v skupni vrednosti 114,6 milijonov evrov, velika podjetja pa 154 vlog v skupni vrednosti 77.6 milijonov evrov. Najbolj obsežen del vlog pa predstavlja prebivalstvo, oziroma posamezniki. Gre za 15.599 vlog za odlog plačila kreditnih obveznosti v višini 33,1 milijonov evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.