Naslovnica Svet & EU Varnostni svet Združenih narodov se trudi, a rezultatov ni videti

Varnostni svet Združenih narodov se trudi, a rezultatov ni videti

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je pripravilo pisno poročilo o aktivnostih Republike Slovenije v prvi četrtini mandata v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov.  Junij je skozi oči slovenske diplomacije zaznamovalo predvsem sprejetje resolucije o podpori predlogu za vzpostavitev trajnega miru v Gazi. Žal tudi ta resolucija ni zaustavila pokola palestinskih civilistov, preostale sprejete resolucije pa prav tako niso dale veliko otipljivih rezultatov.
Varnostni svet Združenih narodov se trudi, a rezultatov ni videti

Prizor z enega od zasedanj Varnostnega sveta OZN (foto: UN/MZEZ)

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je glede aktivnosti Republike Slovenije (RS) v prvi četrtini mandata v Varnostnem svetu (VS) Organizacije združenih narodov (OZN) pojasnilo, da je bilo v juniju sprejetih osem resolucij. Najpomembnejša med njimi bi najbrž morala biti resolucija o trajnem miru v Gazi. Ker pa tudi ta resolucija ni zaustavila pokola palestinskih civilistov, je njen dejanski pomen precej izvodenel.

Slovenija je sicer na VS ponovno pozvala k takojšnjemu premirju v Gazi in poudarila, da mir lahko dosežeta le dve suvereni in enakopravni državi.  Prav zato je naša država pred kratkim končno priznala neodvisno in suvereno državo Palestino. VS OZN je moral nato nepričakovano obravnavati nedopustno pridržanje 13 uslužbencev ZN in številnih uslužbencev nevladnih organizacij s strani jemenskih Hutijev.

Junija se je VS OZN spet posvetil dogajanju v Ukrajini, pri čemer je Slovenija ponovno opozorila na uničevanje civilne infrastrukture, na vse večje slabšanje humanitarnih razmer ter na število notranje razseljenih oseb, ki še naprej narašča. V Varnostnem svetu so spregovorili tudi o stiski afganistanskih žensk in o področju otrok-vojakov. »V VS OZN je potekala vsakoletna odprta razprava o položaju otrok v oboroženih spopadih.

V zadnjem poročilu za leto 2023 je OZN preučil kar 32.990 hudih kršitev zoper 22.557 otrok. Gre za grozljive številke, največ kršitev na letni ravni v skoraj desetih letih. Slovenija je opozorila na razmere v Sudanu, Palestini, Izraelu, Mjanmaru, Ukrajini, Afganistanu in na Haitiju, ki resnično terjajo takojšnjo pozornost mednarodne skupnosti,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost MZEZ.

Potem se je VS posvetil državljanski vojni v Sudanu, kjer je zahteval, da paravojaška skupina RSF preneha oblegati mesto El Fašer v Severnem Darfurju. Tudi to se do danes še ni zgodilo, prav nasprotno. V soboto 29. junija naj bi enote RSF bombardirale center za podhranjene otroke v begunskem taborišču druge frakcije.

Med drugim je minuli mesec potekala tudi odprta razprava VS OZN glede kibernetske varnosti, podobno pomembni pa sta bili tudi razpravi o Severni Koreji – tako tista o stanju človekovih pravic v ‘Demokratični ljudski’ republiki Koreji, kot tudi tisti o nevarnosti DLRK raketnih poskusov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.