Naslovnica Svet & EU Zagon Evropskega strokovnega centra za kibernetsko varnost

Zagon Evropskega strokovnega centra za kibernetsko varnost

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes bo v Bukarešti pričel delovati nov Evropski strokovni center za kibernetsko varnost. Center bo imel veliko različnih nalog in bo zato deloval na več področjih, ki pa so vsa tako ali drugače povezana s kibernetsko varnostjo v EU.
Zagon Evropskega strokovnega centra za kibernetsko varnost

Evropska komisije se je že lani resno posvetila problematiki kiber-kriminala (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Namen ustanovitve novega Evropskega strokovnega centra za kibernetsko varnost je podpora inovacijam in industrijskim politikam, razvoj in usklajevanje projektov na področju kibernetske varnosti v EU, sodelovanje z mrežo nacionalnih koordinacijskih centrov, pomoč pri postavitvi skupnega evropskega kibernetskega ščita ter tudi zagotovitvi ekosistema za inovacije in konkurenčnost.

Center bo danes v Bukarešti odprl svoja vrata ob prisotnosti romunskega premierja Nicolae Ciucă in več visokih predstavnikov Komisije EU. »Kibernetska varnost je ključna prednostna naloga in varovanje naše digitalne suverenosti zahteva skupna prizadevanja. Evropski strokovni center za kibernetsko varnost združuje vrhunske strokovnjake in vire iz vse EU za razvoj inovativnih rešitev za kibernetske grožnje in povečanje naše odpornosti proti napadom.

S sodelovanjem lahko zgradimo varnejši in varnejši digitalni svet za vse Evropejce,« je ob tem dejal Thierry Breton, komisar za notranji trg EU. Center bo med drugim odgovoren za upravljanje sredstev EU za kibernetsko varnost in še posebej za sprejemanje delovnih programov kibernetske varnosti ter tudi za vodenje kibernetskega segmenta projektov v okviru programa Digitalna Evropa in Obzorje Evropa.

Novi prostori Evropskega strokovnega centra za kibernetsko varnost bodo v kampusu Politehnične univerze v Bukarešti, od vseh predvidenih aktivnosti pa velja posebej omeniti vzpostavitev skupne evropske kibernetske zaščite. Glede na trenutno dogajanje po svetu, ko se vsakodnevno vrstijo raznovrstni poskusi napadov spletnih kriminalcev s političnim ozadjem, je ustanovitev skupnega varnostnega centra za EU postala neizbežna nujnost.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.