Naslovnica Gospodarstvo Za slovenski proračun je bil letošnji januar slabši od lanskega

Za slovenski proračun je bil letošnji januar slabši od lanskega

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za finance je objavilo prve letošnje podatke o slovenskem proračunu. Državni proračun RS je januarja letos zabeležil 821,8 milijona evrov prihodkov, kar je 6,4 % več kot v enakem mesecu lanskega leta, vendar so narasli tudi odhodki in sicer za 14,6 % na 874,6 milijona evrov. Proračun je januarja ustvaril 52,9 milijona evrov primanjkljaja, za kar pa na ministrstvu trdijo, da za ta čas v letu ni neobičajno, saj v začetku leta običajno beležijo večja plačila obresti in subvencij.

euro stack money business finance 0a2b96 1024Januarja lani je slovenski proračun beležil 9,2 milijona evrov presežka, januarja letos pa 52,9 milijona primanjkljaja (foto: pixabay.com/picryl.com)

 

Ministrstvo za finance (MF) ob objavi januarskih proračunskih podatkov pravi, da ni vzrokov za zaskrbljenost. Davčni prihodki, ki predstavljajo glavni vir proračunskih prihodkov, se po mnenju ministrstva zaradi nadaljevanju ugodnih trendov v gospodarstvu in na trgu dela ter zaradi rasti potrošnje še naprej krepijo. Januarja letos so glede na prvi mesec lanskega leta narasli za 8,4 % in sicer na 774,8 milijona evrov.

Zvišala se je tudi dohodnina – kar za 20,6 % (na 111,2 milijona evrov), davek od dohodkov pravnih oseb se je zvišal za 7,4 % (na 64,3 milijona evrov), davek na dodano vrednost pa za 4,8 % (na 342,1 milijona evrov). Trošarine so se medtem znižale za 3,4 % (na 130,5 milijona evrov). “Na strani odhodkov smo za plačila domačih in tujih obresti odšteli 144,7 milijona evrov, kar je zahvaljujoč aktivnemu upravljanju dolga 1,4 % manj kot januarja lani.

Sredstva za plače in prispevke delodajalcev za socialno varnost so narasla za 5,8 % na 104,3 milijona evrov, kar je med drugim posledica rednega napredovanja javnih uslužbencev v višje plačne razrede. Višja so bila tudi izplačila subvencij, in sicer v primerjavi z lanskim januarjem za skoraj 70 %. Znašala so 118,9 milijona evrov, medtem ko smo v celotnem lanskem letu po predhodnih podatkih izplačali za 395,6 milijona evrov subvencij,” so še sporočili z MF. 

Pojasnili so še, da so bila izplačila subvencij januarja višja predvsem zaradi višjih izplačil za neposredna plačila v kmetijstvu, katera se izplačujejo v prvih mesecih leta. Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg proračuna RS sestavljajo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračuni občin, je januarja zabeležila približno 1,55 milijarde evrov prihodkov in 1,57 milijarde evrov odhodkov.

Negativna razlika znaša okroglih 20 milijonov evrov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.