Naslovnica Kronika Varno brez telefona v prometu bo prva policijska akcija leta

Varno brez telefona v prometu bo prva policijska akcija leta

Avtor: Spletno Uredništvo
V ponedeljek, 9. januarja se bo pričela prva letošnja policijska akcija poostrenega nadzora prometa. Posvečena bo predvsem uporabi telefonov med vožnjo osebnih in ostalih vozil, a tudi drugim udeležencem v prometu, saj vozniki e-skirojev in biciklov povzročajo vse več nesreč.
Varno brez telefona v prometu bo prva policijska akcija leta

Praznikov je konec, Policija pričenja z akcijami poostrenega nadzora (foto: policija.si)

Policija bo v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) že v ponedeljek, 9. januarja 2023, pričela s prvo od mnogih letošnjih preventivnih akcij poostrenega nadzora prometa. Uvodno akcijo so poimenovali ‘Varno brez telefona v prometu’, trajala pa bo vse do prihodnje nedelje 15. januarja. Sicer policisti tokrat posebej opozarjajo, da tudi upravljanje s klimo, radiem in navigacijo v vozilu lahko močno odvrača pozornost voznika.

»V času akcije bomo policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno ali slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Poleg tega bomo pozorni tudi na druge prekrške, predvsem tiste, povezane z izpostavljenimi udeleženci v prometu, pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev,« so pred začetkom akcije pojasnili s Policije.

Sicer med kršitelji cestno prometnih predpisov še vedno prevladujejo vozniki osebnih vozil, vendar vse več kršitev povzročajo prav vozniki e-skirojev in kolesarji. Telefoni pa so nevarni tudi za pešce, saj je najbrž skoraj vsakdo že srečal človeka, ki zavzeto buli v svoj mobilni telefon in medtem prečka cesto, ne da bi se sploh prepričal, če je varno. Policija ugotavlja, da so mobilni telefoni v zadnjih 10 letih postali velik odvračevalec oz. motilec pozornosti v prometu.

Številke so zaskrbljujoče, pa čeprav gre trend v pozitivno smer. Lani so policisti e v Sloveniji zaznali 25.670 kršitev po 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ta prepoveduje uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila), medtem ko so leta 2021 našteli kar 33.297 tovrstnih kršitev.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.