Naslovnica Kronika Tudi Slovenija v akciji proti balkanskemu narko kartelu

Tudi Slovenija v akciji proti balkanskemu narko kartelu

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska policija je aktivno sodelovala v obsežni Europolovi kriminalistični preiskavi, v kateri so nazadnje skupno aretirali kar 37 članov nasilne kriminalne skupine z Zahodnega Balkana. Nevarna združba, ki jo je vodil bosanski državljan, se je posvečala trgovini s prepovedanimi drogami in strelnim orožjem po Evropi.
Tudi Slovenija v akciji proti balkanskemu narko kartelu

Resnični prizor iz akcije, ko policisti v polni opremi vdirajo v stanovanje (foto: policija.si)

Slovenska policija je prispevala opazen delež v mednarodni kriminalistični preiskavi Europola, ki je potekala v več evropskih državah. V sredo (24. maja) je bila na Hrvaškem, v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, na Nizozemskem, v Italiji, Belgiji in Nemčiji sočasno izvedena zaključna akcija zoper člane te združbe. Akcijo je koordiniral štab Europola v Zagrebu, sodelovala pa sta tudi avstrijska policija in enota agencije ZDA za boj proti drogam DEA v Zagrebu.

Izplen akcije so bile aretacije 37 članov zelo nasilne kriminalne celice iz Zahodnega Balkana. Združba, ki jo je vodil bosanski državljan, je bila vpletena predvsem v obsežno trgovino s prepovedanimi drogami in strelnim orožjem po Evropi. Vodja je svojim ljudem poveljeval kar iz zapora v Italiji, kjer prestaja 4-letno kazen. Pri tem je uporabljal spletne aplikacije za kodiranje sporočil, izza rešetk pa je načrtoval celo ugrabitev in likvidacijo.

Od 37 jih je bilo le 15 pridržanih na dan zaključne akcije – v Sloveniji je morala v arest četverica, zasežena pa je bila večja količina heroina in hašiša, nekaj kosov orožja in razstreliva. »Na dan zaključne akcije je slovenska policija na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvedla 6 hišnih preiskav ter pridržala 4 osumljence, ki bodo na podlagi evropskega naloga za prijetja in predajo izročeni Hrvaški.

Policisti so zasegli okoli 10 kg hašiša, 4 kg heroina, 4 kg mešanice za redčenje heroina, 100 g kokaina, 500 g amfetamina, puško znamke Zastava M53, zavito v dve črni polivinilasti vrečki, dvakrat po 250 g eksploziva TNT z dvema detonatorjema, pištolo znamke Glock, 132 nabojev, ukradene nemške registrske tablice, več elektronskih naprav in elektronske tehtnice,« so sporočili s slovenske Policije po skupni novinarski konferenci v Zagrebu.

Sicer so policisti vseh držav, ki so bile vpletene v akcij, skupno zaplenili 148.000 evrov, 18 kosov orožja (vključno z dvema strojnicama), 2.512 nabojev, 500 gramov TNT eksploziva z detonatorji, preko 15 kg kokaina, 11 kg heroina, 3 kg amfetamina, 7 kg konoplje in 10 kg hašiša. Poleg tega pa so tokrat našli celo policijske uniforme in ponarejene osebne dokumente.

Nekateri srbski mediji pa so to razbitje te združbe povezali z nedavnimi aretacijami 13 srbskih kriminalcev, kateri naj bi sodelovali tudi z znanim črnogorskim Kavaškim klanom in tako imenovanim Klanom Amerika, čigar srbski vodja v Peruju že služi 25-letno zaporno kazen zaradi šverca kokaina v Evropo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.