Naslovnica Svet & EU S hitrim odzivom so preprečili novo humanitarno krizo

S hitrim odzivom so preprečili novo humanitarno krizo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je v zadnjih dneh odobrila novo mednarodno humanitarno pomoč zaradi ekstremnih vremenskih dogodkov. Tokrat bo v Mjanmar in Bangladeš nakazala 2,5 milijona evrov in sicer za podporo prebivalstvu, ki je bilo žrtev ciklona Mocha. Nevarnosti za lokalno prebivalstvo pa še ni konec.
S hitrim odzivom so preprečili novo humanitarno krizo

Vsakdanji prizor iz Dakke, prestolnice ravninskega in poplavam zelo izpostavljenega Bangladeša (foto: pxhere.com)

Bangladeš, kjer živi okrog 170 milijonov ljudi, je bil dolga desetletja ena najbolj revnih držav na svetu, sedaj pa se prebija proti sredini razvrstitve. Vendar ima nenehno težave z obsežnimi poplavami, poleg tega pa gosti tudi številne begunce iz sosednjega Mjanmarja. Prav ta država vse bolj nezadržno drsi med najmanj premožne na zemeljski obli, saj vojaška hunta noče izpustiti oblasti iz rok in zato v državi poteka tudi državljanska vojna.

Obe državi je pred kratkim hudo prizadel še ciklon Mocha, zato se je odzvala tudi Evropska komisija, ki je Mjanmaru in Bangladešu odobrila za 2,5 milijona evrov nujne humanitarne pomoči. Vendar pa je EU tokrat ravnala tudi preventivno, saj so strokovnjaki po zaslugi sistema Copernicus Satellite Emergency Management Service lahko pravočasno opozorili na prihajajočo nevarnost in prebivalstvo se je lahko pripravilo.

»Obe državi gostita zelo ranljivo prebivalstvo, ki ga je ciklon močno prizadel. Mjanmarska zvezna država Rakhine, ki je bila najbolj prizadeta, je dom ljudem, ki so bili zaradi spopadov že razseljeni in katerih začasna bivališča so bila v veliki meri uničena. Okrožje Cox’s Bazar v Bangladešu, ki ga je prav tako prizadel ciklon, gosti milijon beguncev Rohingja,« so svoj hiter odziv pojasnili s Komisije EU.  Pravočasna opozorila so omogočila pripravo zatočišč in zalog hrane.

Vendar pa nevarnost za lokalno prebivalstvo še ni mimo, saj se v prihodnjih dneh v Mjanmarju in Bangladešu napoveduje novo obilno deževje, kar bo spet močno povečalo nevarnost poplav in zemeljskih plazov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.