Naslovnica Kronika Tokrat so na udaru poslovni Facebook in Instagram računi

Tokrat so na udaru poslovni Facebook in Instagram računi

Avtor: Spletno Uredništvo
S projekta Varni na internetu je prišlo novo opozorilo pred spletnimi kriminalci. Tokrat poročajo o povečanem številu poskusov vdorov v poslovne Facebook in Instagram račune. Sicer pa na družbenem omrežju FB že več tednov kroži tudi poskus prevare prek sporočila z naslovom ‘Si to ti v filmu?’, tako da previdnost res ne bo odveč.
Tokrat so na udaru poslovni Facebook in Instagram računi

Primer lažnega sporočila na Instagram računu (foto: varninainternetu.si)

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, so pravkar izdali novo posebno opozorilo pred spletnimi kriminalci. Slednji so se tokrat lotili poslovnih profilov na Facebooku (FB) in Instagramu. Poskus prevare poteka tako, da na profil najprej pride sporočilo, češ da je s tem računom nekaj narobe, za razrešitev zapleta pa je potrebno klikniti na priloženo povezavo.

»V prvem koraku upravljavci Instagram in Facebook strani prejmejo obvestilo, da se nekaj dogaja z njihovim računom. Sporočilo nagovarja h ukrepanju s klikom na priloženo povezavo. Najpogosteje gre za obvestilo, da objava krši pravila skupnosti ali avtorske pravice ali. Lahko pa upravljavci prejmejo tudi lažno obvestilo, da izpolnjujejo določene pogoje in so upravičeni do statusa preverjenega uporabnika (angl. Verified Account).

Ravno obljuba o ‘modri kljukici’ je vodila v izgube računov številnih slovenskih Instagram vplivnežev. Če v lažni prijavni obrazec vpišeš geslo, ga v bistvu posreduješ goljufu,« so pojasnili s projekta Varni na internetu in dodali, da nato poslovni profil oziroma oglaševalski račun pristaneta v rokah kriminalca, le-ta pa bo v naslednjem koraku lahko zlorabil vašo kreditno kartico.

Poleg tega pa na družbenem omrežju Facebook že več tednov kroži tudi poskus prevare prek sporočila z naslovom ‘Si to ti v filmu?’(ali v videu). V obeh primerih gre za poskuse spletnih kriminalcev, da zavedena žrtev na vsak način odpre lažno povezavo in nato vanjo vpiše svoje osebne oziroma poslovne podatke. Nato lahko sledi kraja gesel, izsiljevanje, praznjenje bančnega računa in še cel kup drugih nevšečnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.