Naslovnica Kronika Stanje na slovenskih stojnicah s sadjem in zelenjavo ne vzbuja skrbi

Stanje na slovenskih stojnicah s sadjem in zelenjavo ne vzbuja skrbi

Avtor: Spletno Uredništvo
Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR) tudi letos v okviru koordiniranih skupnih nadzorov z drugimi državnimi organi preverja stojnice s sadjem in zelenjavo, predvsem tiste obcestne. Do danes so opravili 87 pregledov in približno tretjini našli nepravilnosti. Očitno pa je šlo predvsem za manjše ‘grehe’, saj so izdali le 4 plačilne naloge.
Stanje na slovenskih stojnicah s sadjem in zelenjavo ne vzbuja skrbi

Košarice z zelenjavo na stojnici (foto: IVHVVR

V Sloveniji redno potekajo akcije nadzora prodaje svežega sadja in zelenjave na stojnicah, ki jih skupaj opravljajo Finančna uprava (FURS), Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR), Urad za meroslovje (MIRS), Tržni inšpektorat (TIRS), Inšpekcija za infrastrukturo (IRSI) ter Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo (IRSKGLR). Tako je tudi letos.

Od pričetka pomladi, ko se je začela sezona stojnic s sadjem in zelenjavo, so do danes inšpektorji izvedli 87 pregledov. Preverjali so sledljivost, ustrezno označenost, kakovost in svežino blaga na stojnicah, poleg tega pa so preverjali tudi prodajalce – registracijo davčnega zavezanca, ustreznost higiene in primerno rokovanje z živili. Nadzore pa niso izvajali le na obcestnih stojnicah, ampak tudi v trgovskih centrih, ob njih in tudi na klasičnih tržnicah.

 »Pri 27 pregledih (31 % vseh pregledov), so bile ugotovljene naslednje neskladnosti: pomanjkljiva sledljivost sadja in zelenjave (6 primerov), neustrezna kakovost (2 primera), pomanjkljive označbe kakovostnega razreda, sorte ali porekla (21 primerov), pomanjkljiva higiena (11 primerov) in odsotnost izjav o obveščanju o zdravstvenem stanju zaposlenih (4 primeri),« so pojasnili z Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (IVHVVR).

Glede sankcij za najdene nepravilnosti pa za kršitelje ni bilo večjih finančnih šokov, saj so inšpektorji po ‘Zakonu o inšpekcijskem nadzoru izrekli 17 opozoril ter izdali 1 odločbo o odpravi nepravilnosti, v skladu z Zakonom o prekrških pa so izrekli 6 opozoril, 2 odločbi o prekršku in napisali (le) 4 plačilne naloge. Stanje po stojnicah torej ni zaskrbljujoče, vseeno pa bodo s preverjanji nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.