Naslovnica Gospodarstvo Sredstva iz razpisa za dvig ravni gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji

Sredstva iz razpisa za dvig ravni gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja je objavila informacijo, da je bilo 348 upravičencem razdeljenih nekaj manj kot 9,94 milijona evrov nepovratnih sredstev za naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo ali spravilo lesa.
Sredstva iz razpisa za dvig ravni gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji

Prijav na razpis je bilo prvotno preveč, pa so jih oklestili…(foto: pickpik.com)

Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja je oznanila, da se je zaključila obdelava vlog, katere so bile v sklopu podukrepa M8.6 vložene na četrti javni razpis za naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo ali spravilo lesa iz ‘Programa razvoja podeželja 2014-2020’ za leto 2021. Sicer je to neobičajno razhajanje v letnicah en od stranskih učinkov pandemije koronavirusa.

Nekateri programi in pravno-formalne aktivnosti so se namreč spomladi leta 2020 zaustavile, v naslednjih mesecih pa se je zaradi izrednega stanja marsikaj prilagajajo novim razmeram in sicer tudi za nazaj. Tako je bil javni razpis iz PRP 2014-2020 namenjen tudi letu leto 2021 in v tem segmentu je bil tudi objavljen je 8. oktobra 2021. Nato je oddaja vlog potekala od 2. novembra lanskega leta do vključno 10. januarja letos.

Namen tega razpisa je bil dvigniti raven gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji, oziroma konkretneje povečati sečnjo (v okvirih, ki jih določajo načrti za gospodarjenje z gozdovi), poskrbeti za večjo profesionalizacijo dela, predvsem v zasebnih gozdovih, zmanjšati število delovnih nesreč pri delu v gozdovih ter uvesti sodobne, učinkovite in okoljsko popolnoma sprejemljive tehnologije za posek ali spravilo lesa.

»Višina razpisanih nepovratnih sredstev je znašala 10 milijonov evrov. Prejeli smo 377 vlog, izdanih je bilo 348 odločb o pravici do sredstev v skupni višini 9.937.208,91 evra. Ker so vlagatelji zaprosili za več sredstev, kot jih je bilo na voljo, je Agencija 11 vlog zavrnila zaradi porabe sredstev, 16 vlog je bilo zavrnjenih zaradi neizpolnjevanje pogojev, 2 vlogi pa sta vlagatelja umaknila sama,« so še pojasnili z Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.