Naslovnica Šport Sprememba tekmovalnega sistema za rokometaše

Sprememba tekmovalnega sistema za rokometaše

Avtor: Spletno Uredništvo
Na včerajšnji seji združenja klubov prve slovenske moške rokometne lige so se dogovorili za precej neobičajno spremembo tekmovalnega sistema za prihodnjo sezono. Odločili so se namreč, da bo končnica po rednem delu prvenstva potekala v treh skupinah s po 4 ekipami, od katerih se bodo v dveh merili za prvaka, v tretji pa za obstanek.
Sprememba tekmovalnega sistema za rokometaše

Nov tekmovalni sistem je malce bolj zapleten od predhodnih (foto: rzs.si)

Ob koncu tekoče tekmovalne sezone 2023-24 se bo število ekip v 1. A slovenski moški rokometni ligi, ki po pokrovitelju nosi ime Liga NLB, zmanjšalo s sedanjih 14 na vsega 12. Tudi zato so se na seji združenja klubov prve A slovenske moške rokometne lige dogovorili, da bodo spremenili tekmovalni sistem v končnici. Tako bodo prvoligaške ekipe najprej odigrale klasičen dvokrožni redni del prvenstva, v končnici pa bodo razdeljene v 3 skupine s po 4 moštvi.

V preteklosti so v RZS na članskem nivoju že uporabljali sistem končnice v treh skupinah, prav tako se redno uporablja na mladinskem nivoju. Vendar pa bosta tokrat kar dve skupini namenjeni boju za naslov prvaka, tretja pa boju za obstanek. »Najboljša osmerica prvega dela bo znotraj dveh skupin ostala v borbi za prvaka. V prvi bodo nastopala moštva, ki so v prvem delu zasedla 1., 4., 5., 8. mesto, v drugi pa tista iz 2., 3., 6. in 7. mesta.

Preostala četverica se bo v tretji skupini podala v boj za obstanek. Najboljši ekipi obeh skupin Lige za prvaka se bosta uvrstili v polfinale. V njem se bosta prvouvrščeni moštvi obeh skupin pomerili v drugo uvrščeno ekipo nasprotne skupine. Para se bosta pomerila na dve dobljeni tekmi, po enakem formatu bo sledil še finale za naslov prvaka in obračun za bron,« so pojasnili z Rokometne zveze Slovenije (RZS).

Iz skupine za obstanek bo po 6 krogih zadnjeuvrščena ekipa izpadla neposredno. Predzadnje moštvo iz te skupine pa bo odigralo še dodatni kvalifikacijski tekmi z drugouvrščeno ekipo iz 1. B lige. Nov sistem, ki naj bi bil slovenska verzija podobnega sistema, ki ga že uporabljajo na Danskem, ima svoje prednost in slabosti.

Predvidoma bo več zanimivih tekem, a najbrž tudi veliko tekem v končnici ne bo odločalo prav o ničemer in bodo ob koncu dolge sezone kar odveč. Sicer pa največji problem slovenskega rokometa nikoli ni bil tekmovalni sistem, ampak predvsem kakovost sodniškega kadra.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.