Naslovnica Slovenija Slovensko meso izbrane kakovosti v vsako slovensko gostilno

Slovensko meso izbrane kakovosti v vsako slovensko gostilno

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so včeraj predstavili promocijsko kampanjo ‘Vprašajte za meso izbrane kakovosti iz Slovenije’.

Slovensko meso izbrane kakovosti v vsako slovensko gostilno

Plakat najnovejše promocijske kampanje  (foto: MKGP)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so pojasnili, da je cilj akcije spodbuditi goste gostinskih obratov, da povprašajo o izvoru mesa in da pri naročanju jedi izberejo slovensko meso. Akcija, ki so jo poimenovali ‘Vprašajte za meso izbrane kakovosti iz Slovenije’, je bila pripravljena skupaj s slovenskimi rejci in predelovalci mesa, vse pa se vrti okrog označbe ‘Izbrana kakovost – Slovenija’.

Ta označba je aktivna že od leta 2016, prvotno pa je bil namenjena predvsem potrošnikom v trgovinah, saj so lahko prek nje prepoznali in se odločili za kakovostne slovenske pridelke in izdelke. Sedaj se označba ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ širi v gostinske obrate, kjer bodo gostinci z njo označili jedi, ki bodo pripravljene iz mesa iz kategorije ‘Izbrana kakovost’. Po takšnih jedeh pa bodo seveda lahko povprašali tudi obiskovalci.

»Poseganje po izdelkih z znakom ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ pomeni podporo slovenskim rejcem, njihovim zadrugam in slovenski živilskopredelovalni industriji. Ko naročimo meso, naročimo kakovost! Naročimo meso ‘Izbrana kakovost – Slovenija'”, pravijo z MKGP. Poleg tega se s to označbo lahko zagotovi 100 % sledljivost mesa ter poudari kratka dobavna veriga od domačih rejcev in predelovalcev do gostinskih miz.

Pot do pridobitve označbe ‘Izbrana kakovost – Slovenija’ ni ravno preprosta, saj mora meso zadostiti strogim pogojem v celotnem procesu. Tako morajo biti živali rojene, rejene in predelane v Sloveniji, krmljene s kakovostno krmo, celoten proces zakola in predelave pa biti povsem ločen od ostalega mesa. Sicer se bodo aktivnosti za promocijo sheme ‘Izbrana kakovost’ uporabe domačega mesa nadaljevale jeseni.

Jasno pa je, da je prednosti uporabe domačega slovenskega mesa zares veliko. Obenem ta uporaba prinaša zagotovila potrošniku za višjo kakovost, nudi jasne podatke glede porekla, prinaša dodaten nadzor s strani certifikacijskih organov, omogoča samooskrbo, ohranjanje in razvoj kmetijsko živilskih podjetij, prispeva k ohranjanje narave in podeželja, izboljšuje skrb za živali ter nazadnje prispeva tudi bo bolj zdravi prehrani prebivalstva.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.