Naslovnica Gospodarstvo Kako zmanjšati negotovosti na kmetijskih trgih EU

Kako zmanjšati negotovosti na kmetijskih trgih EU

Avtor: Spletno Uredništvo
V Bruslju je bilo na vrsti zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo, kjer je bilo govora tudi o vremenskih ekstremih in o vojni v Ukrajini – to dvoje namreč povzroča največ negotovosti na kmetijskih trgih. Slovenija zato predlaga zagon tretjega paketa pomoči, a z nekaj spremembami, obetajo pa se tudi novosti na področju skupnega sistema za obvladovanje tveganj in kriz.
Kako zmanjšati negotovosti na kmetijskih trgih EU

Prizor z zasedanja Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo (foto: Svet EU /MKGP)

Na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo je sodeloval tudi ukrajinski minister za kmetijstvo Mikola Solsky, ki je izpostavil težave Ukrajine in predstavil deleže, ki jih ukrajinski proizvodi predstavljajo na EU trgih. Nato je svoje poglede na trenutne razmere predstavila Komisija EU, sledilo pa je nekaj predlogov za pripravo posebnih ukrepov, saj je moč v bodoče pričakovati nove kmetijske krize.

»Po trenutnih ocenah beležimo največje težave v sektorju žita, posebej pšenice. Ta se sooča s padanjem odkupnih cen, polnimi skladišči in visokimi vhodnimi stroški. Še posebej nas zato skrbi, kakšne bodo odkupne cene ob žetvi in kako se bo lahko zagotovil ustrezen odkup pšenice,« je glede tega, kako je Slovenija zelo podvržena sekundarnim učinkom zaradi presežkov na trgu EU in s tem nihanju cen, pojasnila ministrica za kmetijstvo Irena Šinko.

Zato je po njenih besedah naša država naklonjena sprejemu tretjega paketa ukrepov na ravni EU in uporabi preostalih evropskih sredstev kmetijske rezerve. Vendar naj bi pri tem paketu državam članicam EU dopustili, da same izbirajo področja, ki so potrebna pomoči, prav tako pa naj bi omogočili sofinanciranja. Negotovosti na kmetijskih trgih pa ne nastajajo le zaradi dogajanja okrog žita in ostalih proizvodov iz Ukrajine, ampak tudi zaradi podnebnih sprememb.

Več držav EU je opozorilo, da imajo pravkar že težave v različnih sektorjih kmetijstva, kar je posledica lanskih in letošnjih vremenskih ekstremov. Razprava je stekla na pobudo portugalske delegacije, govora pa je bilo o pozebah, padavinah in močnem vetru. To je malce presenetljivo, saj so velike težave v kmetijstvu po EU povzročile predvsem suše, požari in v zadnjih tednih tudi poplave.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.