Naslovnica Slovenija Slovenska vojska praznuje že od včeraj

Slovenska vojska praznuje že od včeraj

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes praznuje Slovenska vojska in sicer v spomin na prve nabornike, ki so svoje usposabljanje začeli 15. maja 1991. Tudi zato, ker se letos obeležuje leto Rudolfa Maistra, je bila osrednja slovesnost včeraj zvečer v Mariboru.
Slovenska vojska praznuje že od včeraj

Prizor z včerajšnje proslave v Mariboru (foto: FB Ministrstvo za obrambo)

Petnajsti maj je dan, ko so se leta 1991, tik pred osamosvojitvijo Republike Slovenije v Pekrah in na Igu v tedaj vse bolj napetih političnih razmerah pričeli usposabljati prvi fantje v slovenskih uniformah. Dober mesec zatem so že pomagali braniti na novo nastalo državo, zato v spomin na to prvo generacijo nabornikov pa Slovenska vojska (SV) praznuje ta dan kot svoj praznik. Letos so se praznovanja pričela že včeraj in so potekala v mariborski dvorani Tabor.

Pravkar se namreč obeležuje leto generala Rudolfa Maistra, katerega vojašnica je v neposredni bližini dvorane. »Obiskovalci so lahko tekom dneva v mariborski dvorani Tabor in pred njo spremljali pestro dogajanje in ob tem spoznavali različne poklice, ki jih opravljajo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske – od pilotov, vojakov pehotne enote, glasbenikov, vodnikov psov in upravljavcev dronov do zdravstvenih tehnikov in inženirjev, pa vse do pripadnikov športne enote.

Na ogled so bile taktično-tehnična predstavitev opreme in enot SV, dinamične predstavitve in možnost preizkusa v vojaških veščinah. Večerni del se je začel s protokolarno slovesnostjo, na kateri so bili govorniki predsednica Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar, minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba SV generalpodpolkovnik Robert Glavaš,« so sporočili z Ministrstva za obrambo.

Dodali so še, da je večer zaključil koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske z gosti. Sicer je vloga SV skozi čas postala še pomembnejša. Velja poudariti, da je Slovenska vojska v zadnjih letih pomagala ubraniti državo pred požarom na Krasu, pomanjkanjem vode v Slovenski Istri, lanskimi avgustovskimi poplavami in plazovi. Bitk ji torej ni manjkalo, dobila pa je prav vse.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.