Naslovnica Slovenija Projekt Srčni utrip lokacije Union kot temelj za prenovo

Projekt Srčni utrip lokacije Union kot temelj za prenovo

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Fakulteti za arhitekturo so bili predstavljeni rezultati raziskovalnega projekta ‘Srčni utrip lokacije Union’. Cilj multidisciplinarnega projekta je bil predstaviti najbolj primerne možnosti, ki jih po selitvi proizvodnje piva v Laško ponuja zanimiva lokacija pivovarne Union v Ljubljani.
Projekt Srčni utrip lokacije Union kot temelj za prenovo

Maketa na razstavi projekta ‘Srčni utrip lokacije Union’ (foto: Andrej Križ/Mediade)

S selitvijo proizvodnje piva z dosedanje zgodovinske lokacije pivovarne Union v prestolnici Slovenije se odpira veliko možnosti, kako najbolje izkoristiti prazne prostore. Sicer v Ljubljani ostajajo sedež podjetja, pivnica Union in muzej Union Experience, v bližnji prihodnosti pa tudi mala mestna pivovarna kot razvojni center za pivovarstvo. Vseeno pa bo na lokaciji še ogromno neizkoriščenih površin.

Na pobudo Pivovarne Laško Union (PLU) je zato več kot 100 študentov in mentorjev Fakultete za arhitekturo in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v študijskem letu 2022/23 raziskovalo potencial lokacije Union. Sicer so najprej ugotovili, da območje ob železniških tirih od Uniona pa vse do Save zaznamuje železniška infrastruktura, kjer se ljudje s prečkanjem tirov še danes izpostavljajo nevarnosti.

Nato so preverili potencial lokacije z vidika prilagajanja podnebnim spremembam, oziroma ozelenjevanja mestnih površin. Po principu kompleksnega faktorja ozelenitve (UGF, Urban Greening Factor) je trenutno izračunani faktor zelenih površin na lokaciji Union 0,05, moral pa bi bil desetkrat večji in in sicer 0,5. Ne gre pa le za posaditev trave in dreves, ampak za precej bolj  kompleksno načrtovanje.

Upoštevati bi namreč morali tudi stopnjo biodiverzitete, vpojnost meteorne vode in zmanjševanje negativnih vplivov toplotnega otoka, zato bo nujno sodelovanje arhitektov, krajinskih arhitektov, biologov in drugih strokovnjakov. Poleg tega mesto Ljubljana pričakuje, da bo na novo preoblikovana lokacija celostna in dostopna, družba PLU pa pričakuje, da se ohrani dediščina blagovne znamke Union.

Lokacija Union je sicer izjemna urbanistična dediščina že sama po sebi. Vse ugotovitve raziskovalnega projekta ‘Srčni utrip lokacije Union’ so včeraj predstavili na okrogli mizi in razstavi, ki ju je gostila Fakulteta za arhitekturo, s čemer so postavil temelj za nadaljnje korake prenove te lokacije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.