Naslovnica Svet & EU Poslanci iz 78 afriških, karibskih in pacifiških držav prihajajo v Bruselj

Poslanci iz 78 afriških, karibskih in pacifiških držav prihajajo v Bruselj

Avtor: Spletno Uredništvo
V naslednji dneh tedna se bodo v Bruslju srečali evropski poslanci in poslanci iz kar 78 afriških, karibskih in pacifiških držav. Govora bo predvsem o podnebnih spremembah, zastopanosti v Varnostnem svetu ZN in o humanitarnih vprašanjih, a tudi o pranju denarja, infrastrukturi, spoštovanju mednarodnega prava na morju, kritičnih surovinah in medsebojnem sodelovanju.
Poslanci iz 78 afriških, karibskih in pacifiških držav prihajajo v Bruselj

Polne poslanske klopi v Evropskem parlamentu (foto: FB European parliament)

Srečanje med poslanci Parlamenta EU in poslanci kar 78 afriških, karibskih in pacifiških držav (AKP-EU) bo že 43. po vrsti, trajalo pa bo kar 5 dni in sicer med soboto 24. junija in sredo 28. junija. Sobotni program se bo pričel z zasedanjem Mladinskega foruma, sledila bosta obisk centra za poklicno usposabljanje Technifutur v Liègu in Hiše evropske zgodovine, kjer bo na vrsti delavnica o upravljanju z odpadki.

V nedeljo se bodo zvrstile seje Odbora za gospodarski razvoj, finance in trgovino, Odbora za socialo in okolje ter Odbora za politične zadeve, ki jim bo sledil še sestanek predsedstva združenja AKP-EU. V ponedeljek bo nato v Evropskem parlamentu na sporedu uvodno zasedanje skupne parlamentarne skupščine AKP-EU, kjer bo prva točka obsegala sodelovanje na področjih kritičnih surovin, energetskega prehoda in podnebnih sprememb.

Prisotni se bodo nato posvetili izmenjavi informacij o hibridnih grožnjah, pričakovani reformi Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov ter varnostnim in humanitarnim razmeram na nesrečnem Haitiju. Torek bo namenjen številnim različnim delavnicam, poročilom, odgovorom na vprašanja, izjavam za javnost ter tudi posebni analizi razmer v tistih državah AKP, ki jih je prizadel terorizem.

V sredo pa bodo prisotni glasovali še o nekooperativnih davčnih jurisdikcijah na seznamu EU, o seznam tretjih držav s področja boja proti pranju denarja in financiranja terorizma (AML/CFT) ter o sodelovanju na področju varne infrastrukture. Prisotni se bodo znova posvetili sodelovanju na področjih kritični surovin, energetskega prehoda in podnebnih sprememb.

Srečanje poslancev EU-AKP se bo zaključilo z debato o dolžniški krizi in pomoči državam v razvoju, s seminarjem ‘Trikotnik za demokracijo’ o najboljših praksah za boj proti dezinformacijam in z ženskim forumom o feministični zunanji politiki, trajnostnem razvoju in enakopravnosti žensk.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.