Naslovnica Svet & EU Podaljšanje posebnih pogojev EU za izvoz iz Ukrajine in Moldavije

Podaljšanje posebnih pogojev EU za izvoz iz Ukrajine in Moldavije

Avtor: Spletno Uredništvo
Svet Evropske unije je za eno leto podaljšal dogovor o opustitvi uvoznih dajatev in kvot za izvoz iz Ukrajine in Moldavije v  države članice EU, ki pa je bil malce posodobljen. Tako EU hkrati nadaljuje s politično in gospodarsko podporo Ukrajini ter tudi dodatno krepi zaščito kmetov EU glede določenih kmetijskih proizvodov.
Podaljšanje posebnih pogojev EU za izvoz iz Ukrajine in Moldavije

EU bo še naprej pomagala Ukrajini in Moldaviji, a bo obenem ščitila tudi svoje kmete (foto: FB Council of the EU)

Evropska komisija je že konec januarja predlagala podaljšanje režima opustitve uvoznih dajatev in kvot za ves uvoz iz Ukrajine in Moldavije v EU še za 1 koledarsko leto. Vzroki za to se skrivajo v nadaljevanju agresije Rusije proti Ukrajini, negativnih vplivih agresije na sosednjo Moldavijo, potrebe po nadaljnji gospodarski podpori obema državama in dejstvu, da sta lani decembra začeli pristopna pogajanja za vključitev v EU.

Avtonomni trgovinski ukrepi EU za Ukrajino, ko so uradno poimenovali ta segment novega akta, se bodo uporabljali od 6. junija leta 2024 in vse do 5. junija prihodnjega leta 2025. S Sveta Evropske unije so pojasnili, da se ta ukrep tiče nadaljnjih opustitev vseh neporavnanih carin in kvot v skladu s podrobnostmi pridružitvenega sporazuma med Evropsko unijo in Ukrajino (DCFTA).

Prihajajoča uredba vključuje dva ažurirana mehanizma za zaščito trga EU. Prva novost je okrepljena različica obstoječega zaščitnega mehanizma, ki se bo uporabljala na podlagi rednega spremljanja. To  bo Komisiji EU omogočilo, da tudi ukrepa, če bodo izpolnjeni nekateri pogoji. Novosti so tudi pri samodejnem zaščitnem mehanizmu, ki bo Evropsko komisijo zavezal k ponovni uvedbi kvot.

Kvote bodo ponovno uvedene, če bo uvoz perutnine, jajc, sladkorja, ovsa, koruze, drobljencev in medu presegel aritmetično sredino količin (povprečje), uvoženih v letu 2023, 2022 in v drugi polovici leta 2021. Glede Moldavije pa se bodo avtonomni trgovinski uporabljali od 25. julija letos do 24. julija prihodnjega leta 2025, tudi v tem primeru pa bodo imele obliko začasne opustitve vseh neporavnanih carin in kvot pridružitvenega sporazuma.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.