Naslovnica Slovenija Festival BIG Arhitektura Ljubljana že trka na vrata

Festival BIG Arhitektura Ljubljana že trka na vrata

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden se vrača največji arhitekturni dogodek leta – festival BIG Arhitektura Ljubljana. Dvodnevna prireditev bo na enem mestu združila številne arhitekte, notranje oblikovalce, inženirje, urbaniste, odločevalce, investitorje ter študente arhitekture iz Slovenije in tujine.
Festival BIG Arhitektura Ljubljana že trka na vrata

Prostor gradbeno-inženirskega podjetja Makro 5 na lanskem festivalskem ‘Sejmu razstavljavcev’ (foto: Zavod BIG/IPPR)

Festival BIG Arhitektura Ljubljana bo jutri in pojutrišnjem (v sredo in četrtek, 15. in 16. maja 2024) ponovno povezal strokovnjake za arhitekturo, notranje oblikovanje in gradnje iz Slovenije, Balkana in tudi iz ostale Evrope. Strokovni gostje festivala bodo predstavili svoje najboljše projekte, najnovejše ideje, aktualne tematike in zadnje inovacije. Pester program festivala predvideva celo vrsto strokovnih dogodkov in pa tudi podelitev letnih nagrad.

»Obiskovalci bodo na mednarodni konferenci ‘V iskanju lepote: Med tradicijo in inovacijo’ lahko prisluhnili domačim in tujim gostom, ki bodo spregovorili o arhitekturnih zgodbah onkraj ustaljenih okvirov. Obenem bo festival priložnost za spoznavanje več kot 70 razstavljavcev, ki se bodo predstavili na sejmu ‘Premiera inovacij’. V dveh dneh bodo podelili tudi nagrade BIG SEE za najvidnejše dosežke s področja arhitekture in oblikovanja.

Na petih razpravah bodo obiskovalci lahko prisluhnili poglobljenim pogovorom strokovnjakov iz JV Evrope. Prva okrogla miza bo posvečena italijanskemu oblikovanju in pogovoru o vključenosti, inovativnosti in trajnosti v proizvodnji,« so pojasnili z Zavoda BIG, pod okriljem katerega nastaja ta festival, ki velja za največji arhitekturni dogodek v Sloveniji. Sicer je v mednarodno platformo BIG SEE vključenih že 21 držav iz širše regije, ki tvorijo mikaven 350-milijonski trg.

Poleg tega bodo dekani fakultet iz regije JV Evrope govorili o neformalnih pristopih v formalnem izobraževanju in eksperimentalnih metodah v arhitekturni pedagogiki. Mednarodna skupina kustosov in urednikov se bo posvetila uporabi digitalnih medijskih platform za učinkovito komuniciranje o arhitekturi s splošno javnostjo.

Mestni arhitekti bodo razpravljali o kompleksnem odnosu med politiko in arhitekturo, na zaključni okrogli mizi Festivala BIG Arhitektura Ljubljana pa bodo predstavniki arhitekturnih zbornic govorili o pristopih in organizaciji arhitekturnih natečajev v različnih lokalnih skupnostih.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.