Naslovnica Slovenija Otroci so zbrali več kot 10 ton zamaškov

Otroci so zbrali več kot 10 ton zamaškov

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar se je končala druga akcija zbiranja plastičnih zamaškov za društvo Vesele nogice. Udeležba je bila že precej večja kot lanska, otroci pa so po slovenskih vrtcih in osnovnih šolah zbrali več kot deset ton plastike za dober namen.
Otroci so zbrali več kot 10 ton zamaškov

Zmagovalci akcije so vsi, ki so pomagali zbrati več kot 10 ton zamaškov (foto: FB Vesele nogice)

Druga izvedba akcije zbiranja plastičnih zamaškov za društvo ‘Vesele nogice’ je pokazala, da so tisti, ki so si jo zamislili, resnično zadeli v črno. Lani se je na prvi natečaj prijavilo dobrih 180 mentorjev iz preko 140 šol in vrtcev iz vseh koncev države. Letos pa se je število udeležencev že več kot podvojilo, saj je pri zbiranju plastičnih zamaškov sodelovalo kar 400 mentorjev iz šol in vrtcev ter okrog 8 tisoč slovenskih otrok.

Otroke tako vzgajajo glede solidarnosti do drugih in glede onesnaževanja okolja. Tako so otroci pridno polnili ‘Zamaškonjame’ – originalne zbiralnike plastičnih pokrovčkov, ki so jih sami oblikovali po svoji domišljiji. Zbiralna akcija je trajala le dva meseca, vseeno pa so v tem času so v 300 Zamaškonjamih otroci zbrali preko 10 ton zamaškov. Le-ti so nazadnje romali v Društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice.

To društvo ima sedež v Laškem, njegovi ustanovitelji pa so starši otrok s cerebralno paralizo ali drugimi razvojnimi zaostanki. Pri Veselih nogicah pravijo, da so se za ustanovitev društva odločili, ker njihovi otroci v javnem zdravstvu niso bili deležni zadostne strokovne pomoči, ki je v času razvoja in rasti najbolj pomembna. Pri projektu sta aktivno sodelovali tudi podjetji Acron in Jolly, »Tako velike količine zbranih zamaškov res nismo pričakovali.

Hvaležni smo za prav vsak zbran zamašek, saj nam sredstva, ki jih pridobimo na takšen način, omogočajo financiranje naših programov pomoči družinam otrok, mladostnikov in odraslih oseb s posebnimi potrebami,« je bila zadovoljna Spomenka Valušnik, predsednica društva Vesele nogice.

Sicer je letos je največ zamaškov zbral Vrtec Zarja Celje in sicer kar 300 kg, drugi je bil Vrtec Apače-AStogovci z 290 kg, tretje mesto pa je pripadlo OŠ Franceta Bevka iz Tolmina z 252 kg plastičnih pokrovčkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.