Naslovnica Šport Olimpijski festival evropske mladine je finančno pokrit

Olimpijski festival evropske mladine je finančno pokrit

Avtor: Spletno Uredništvo
Športna novica dneva v Sloveniji je ta, da je Vlada RS s podpisom pogodbe zagotovila manjkajoča sredstva za izvedbo Olimpijskega festivala evropske mladine, ki bo v Mariboru na sporedu med 23. in 29. julijem. Tako bo dogodek zagotovo izpeljan, kar je ob 10. obletnici odpovedane Univerzijade Maribor 2013 vsekakor zelo pozitivna novica.
Olimpijski festival evropske mladine je finančno pokrit

Olimpijski festival evropske mladine potrebuje tudi 800 prostovoljcev (foto: FB OFEM Marivor 2023)

Maribor bo poleti, prav v najbolj vročem tednu koledarskega leta, gostil Olimpijski festival evropske mladine (EYOF), ki bo ena največjih mednarodnih športnih prireditev v Sloveniji. Mlade športnice in športniki iz oseminštiridesetih držav se bodo pomerili v plavanju, judu, tenisu, odbojki, športni gimnastiki, atletskih panogah, kolesarstvu, rokometu in poleg tega še prvič v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3×3.

Seveda je za organizacijo te ‘mini olimpijade’ potrebna primerna infrastruktura – tako glede prizorišč, kot tudi glede nastanitev, prehrane in prevozov za vse udeležence. Festivala naj bi se sicer predvidoma udeležilo kar 3.600 športnic in športnikov iz 48 držav, 800 funkcionarjev in tehničnih delegatov ter 800 prostovoljcev. Vse to pa seveda stane in kot za vsako večjo športno prireditev morajo svojo finančno (in ostalo) podporo dati tudi državni organi.

Tako je že lani ministrstvo, pristojno za šport, sofinanciralo obnovo športne dvorane Tabor v višini 3,169 milijona evrov, poleg tega pa je za letos zagotovilo sredstva v višini 3 milijone evrov, ki bodo šla za izgradnjo ogrevalne atletske steze in spremljevalnega objekta v okviru Atletskega stadiona Poljane. Mestna občina Maribor pa je zaprosila še za dodatna sredstva za samo organizacijo in izvedbo festivala.

»Vlada se je zaradi pomena dogodka odločila, da bo iz državnega proračuna za Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) zagotovila manjkajoča sredstva v višini 2,5 milijona evrov še za sofinanciranje organizacije in izvedbe prireditve ter dobrih 325 tisoč evrov za sofinanciranje opreme ter s tem omogočila izvedbo dogodka,« so ob današnjem svečanem podpisu pogodbe sporočili z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Ta sredstva bodo šla za izvedbo športnih tekmovanj, za zagotavljanje namestitev, za omogočanje nujne medicinske pomoči (na vsakem prizorišču mora biti ves čas poteka tekmovanja prisotna dežurna zdravstvena služba) ter za izvedbo proti-doping testiranj. Skupno pa se bo tako iz državnih virov v blagajno OFEM Maribor 2023 steklo 8. 994.000 evrov.

Velja pa poudariti, da bo tako dogodek zagotovo izpeljan, kar je odlična novica. Mnogi se namreč še dobro spominjajo Univerzijade Maribor 2013, ki so jo morali odpovedati. Letos mineva 10 let od tedaj, ko si je Slovenija, ki sicer slovi kot vrhunska organizatorka največjih mednarodnih športnih dogodkov, privoščila najbrž največjo športno sramoto doslej.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.