Naslovnica Svet & EU Ogromne vsote za večjo varnost dveh držav izven EU

Ogromne vsote za večjo varnost dveh držav izven EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Svet EU je včeraj sprejel dve finančni odločitvi s področja mednarodne varnosti. Tako bo za dveletno podaljšanje mandata Svetovalne misije EU, ki že leta pomaga pri reformi varnostnega sektorja v Iraku,  namenjenih skoraj 66 milijonov evrov, za modernizacijo oboroženih sil Slonokoščene obale pa bo tokrat šlo 15 milijonov evrov.
Ogromne vsote za večjo varnost dveh držav izven EU

Prizor z delovnega sestanka med predstavniki EU in iraških oblasti prejšnji teden (foto: FB EUAM Iraq)

Svet EU je pravkar prejel sklep o podaljšanju mandata Svetovalne misije Evropske unije v podporo reformi varnostnega sektorja v Iraku (EUAM Iraq) in sicer vse do 30. aprila leta 2026. Za to dvoletno obdobje so namenili nekaj manj kot 66 milijonov evrov, ažurirali pa so tudi strateške cilje misije EUAM Iraq, ki temeljijo na boljšem delovanje civilnih vidikov reforme varnostnega sektorja v Iraku.

»Naloga, ki jo podpira več mednarodnih partnerjev, med drugim vključuje podporo iraškim prizadevanjem na področjih, kot so institucionalna reforma, boj proti organiziranemu kriminalu, boj proti korupciji, zaščita kulturne dediščine, integrirano upravljanje meja in boj proti terorizmu/nasilnemu ekstremizmu,« so pojasnili s Sveta EU in spomnili, da je EUAM Iraq obstaja že od leta 2017.

Svet EU pa je včeraj potrdil  tudi nov ukrep pomoči za modernizacijo vojske Slonokoščene obale in sicer v višini 15 milijonov evrov. Pri tem ne gre za orožje ali strelivo, ampak za opremo, ki se uporablja za obveščevalne dejavnosti, nadzor in izvidovanje s strani zračnih sil, konkretneje za komunikacijsko opremo, opremo za prenos podatkov za brezpilotne zrakoplovne sisteme, večnamenska vozila, osebno zaščitno opremo in usposabljanje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.