Naslovnica Magazin Napovedujeta se Vega 2 in nov superračunalniški center

Napovedujeta se Vega 2 in nov superračunalniški center

Avtor: Spletno Uredništvo
Institut informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru je gostil sestanek centrov EuroHPC JU, ki v sodelovanju z državami in zasebnimi partnerji skrbijo za razvoj celotnega ekosistema superračunalništva, kvantnega računalništva, storitev in podatkovne infrastrukture v EU. Tam je bilo najavljeno, da naj bi Maribor dobil nov superračunačniški center in tudi nov superračunalnik Vega 2.
Napovedujeta se Vega 2 in nov superračunalniški center

Superračunalnik Vega v prostorih mariborskega instituta IZUM (foto: izum.si)

Ob 3. rojstnem dnevu superračunalnika HPC Vega so se v Mariboru zbrali predstavniki slovenskih vladnih in akademskih institucij ter zastopniki drugih raziskovalnih in računalniških centrov v EU, ki gostijo sisteme EuroHPC, kot je HPC Vega. Centri so povezani tudi kot skupno podjetje EuroHPC JU, ki ima sedež v Luksemburgu. Vega je bil celo prvi superračunalnik, ki je bil predstavljen v sklopu podjetja EuroHPC, danes pa sodi med 50 najboljših superračunalnikov na svetu.

Poleg tega velja ta projekt kot vzoren primer uspešnega sodelovanja med organi Evropske unije, državnimi organi Republike Slovenije, slovenskim šolstvom, raziskovalno skupnostjo in tudi stroko. Na mednarodnem sestanku v Mariboru pa so z vrha Ministrstva za digitalno preobrazbo (MDP) napovedali, da bomo v prihodnje najbrž zagnali še bolj zmogljiv superračunalnik, ki naj bi nosil ime Vega 2. 

Tako naj bi MDP kmalu obiskali predstavnikov Komisije EU, še letos pa naj bi bil objavljen nov razpis za superračunalnike in Slovenija naj bi se nanj zagotovo prijavila. “Zdaj je idealna priložnost, da se začnemo pogovarjati, ne le o novem superračunalniškem centru, ki ga načrtujemo na lokaciji mariborske hidroelektrarne, pač pa tudi o superračunalniku, ki bo tam postavljen,” je ob tem napovedal direktor IZUM-a dr. Aleš Bošnjak.

Slednji ocenjuje, da so za nov slovenski superračunalniški projekt možnosti za pridobitev evropskih sredstev zelo visoke, saj je sedanji superračunalnik ves čas polno zaseden. Superračunalniški center, ki deluje učinkovito in je povsem zaseden, naj bi precej lažje privabil investicije za nadaljnji razvoj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.