Naslovnica Gospodarstvo Luka Koper in zanimiva tržna niša iz Bangladeša

Luka Koper in zanimiva tržna niša iz Bangladeša

Avtor: Spletno Uredništvo
V Luki Koper d. d. nikoli so za povečanje pretovora skozi koprsko tovorno pristanišče našli zanimivo tržno nišo. Delegacija edinega slovenskega tovornega pristanišča je namreč obiskala Bangladeš – državo, ki je en največjih izvoznikov tekstilnih izdelkov na svetu.
Luka Koper in zanimiva tržna niša iz Bangladeša

Predstavniki Luke Koper na enem od poslovnih sestankov v Bangladešu (foto: luka-kp.si)

Ta teden dnevi je posebna delegacija Luke Koper obiskala Bangladeš ter na poslovnem sestanku s predstavniki Bangladeškega združenja proizvajalcev in izvoznikov oblačil (BGMEA) predstavila storitve in prednosti, ki jih ponuja koprsko pristanišče. Bangladeš je bila dolgo časa ena med najrevnejših držav na svetu, a se je zaradi izjemno poceni delovne sile skozi čas razvil v enega največjih izvoznikov tekstilnih izdelkov na celotnem svetu.

»Po podatkih Eurostata so evropske države v letu 2020 iz držav zunaj EU uvozila za 69 milijard evrov vrednih oblačil. Bangladeš je bil z 18-odstotnim deležem druga največja država (ki ni članica EU), pred njim se je uvrstila le Kitajska (30-odstotni delež).Bangladeš je tudi eden izmed hitreje rastočih farmacevtskih izvoznikov. Trenutno izvažajo zdravila v več kot 151 držav po vsem svetu, med drugim tudi v srednjeevropske države,« so ob tem pojasnili z Luke Koper.

Na obisku je bilo govora tudi o vzpostavitvi neposredne pomorske linije med Koprom in bangladeškim pristaniščem Chattogram. Koper bi tako lahko postal vstopna točka za izvoz oblačil iz Bangladeša v vse zaledne trge Srednje in Vzhodne Evrope, saj za vso robo iz te 160 milijonske azijske države najkrajša transportna pot na evropske trge poteka prav prek severnega Jadrana, zato so tudi stroški ladijskega prevoza nižji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.