Naslovnica Gospodarstvo Luka Koper, DARS in MOL Slovenija uspešni na razpisu IPE

Luka Koper, DARS in MOL Slovenija uspešni na razpisu IPE

Avtor: Spletno Uredništvo
Infrastruktura in gospodarstvo sta tesno povezana, zato je uspeh dveh slovenskih projektov pri razpisu Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) 2021 toliko bolj pomemben. Naveza Luka Koper-DARS je bila uspešna na področju prometne infrastrukture, MOL Slovenija pa na področju energetske učinkovitosti oz. uvajanja alternativnih goriv.
Luka Koper, DARS in MOL Slovenija uspešni na razpisu IPE

Avtocestni izhod na Serminu za Luko Koper je bil narejen že zdavnaj, povezovalna cesta pa še ne (foto: FB Luka Koper)

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa v okviru ‘Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE). Od skupno 37 uspešnih projektov jih bo 22 prejelo sredstva v višini 339 milijonov evrov iz IPE sredstev za dvojno rabo prometne infrastrukture, preostalih 15 projektov s področja uvajanja alternativnih goriv v prometu pa bo skupno prejelo 86 milijonov podpore iz kohezijske IPE ovojnice.

Med prejemniki sredstev bosta tudi dva slovenska projekta. Na razpisu za dvojno (civilno in vojaško) rabo prometne infrastrukture je bila uspešna naveza Luka Koper-DARS, ki bo prejela 20,09 milijonov evrov. »Ta denar bo šel za projekt ‘Izboljšanje pomorske in cestne dostopnosti v pristanišče Luka Koper na TEN-T jedrnem omrežju’. Z izgradnjo 1,4 km dolge dostopne ceste Sermin bo pristanišče neposredno povezano z avtocesto.

Hkrati bosta v Luki Koper zgrajena 12. vez ter Ro-Ro terminal, vključno z vso potrebno opremo, kar bo omogočilo vkrcavanje večjim ladjam ter sočasni raztovor Lo-Lo in Ro-Ro z istega plovila,« so sporočili z Ministrstva za infrastrukturo. Za drugim uspešnim projektom pa stoji družba Mol Slovenija. Slednja bo postavila 28 elektro-polnilnic na 12 lokacijah ob glavnih cestnih povezavah na TEN-T omrežju v Sloveniji, za kar bo prejela 1,2 milijona evrov IPE sredstev.

Ta projekt sodi v okvir sklada za alternativna goriva, gre pa za del širšega povezovanja nacionalnih omrežij in omogočanja  čezmejnega prometa za električna vozila med Romunijo, Poljsko, Madžarsko, Češko, Slovaško, Slovenijo in Hrvaško.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.