Naslovnica Kronika Lažna spletna stran e-Uprava in preverjanje, kdo stoji za njo

Lažna spletna stran e-Uprava in preverjanje, kdo stoji za njo

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za javno upravo je danes objavilo nujno opozorilo in sicer gre za lažno spletno stran e-Uprave. Na spletu se je namreč pojavila izmišljena verzija osrednjega državnega portala e-Uprava. Kdo stoji za to stranjo in s kakšnim ciljem, še ni znano. Preiskava pa že poteka.
Lažna spletna stran e-Uprava in preverjanje, kdo stoji za njo

Prava stan e-Uprave z obvestilom o lažni spletni strani (foto: MJU/gov.si)

Da spletni kriminalci res ne poznajo meja, so danes na lastni koži ugotovili nekateri uporabniki osrednjega državnega spletnega mesta e-Uprava in za njimi tudi osebje Ministrstva za javno upravo (MJU), ki je pristojno za delovanje tega portala. Seveda so vsi hitro reagirali in najprej v javnost posredovali obvestila o delovanju lažne spletne strani e-Uprave, nato so se pristojne službe lotile preverjanja ter zbiranja podatkov o tej strani.

»Strokovna ekipa Direktorata za informatiko MJU je bila danes obveščena, da se je na spletu pojavila lažna spletna stran državnega portala e-Uprava, ki se nahaja na povezavi: euprava-vd.si. Na prvi pogled omenjena lažna spletna stran izgleda povsem enako kot avtentični portal e-Uprava, zato uporabnika lahko zlahka zavede. Vse uporabnike prosimo, da lažne spletne strani ne uporabljajo, ker obstaja možnost kraje podatkov,« so sporočili z MJU.

Pravi naslov portala sicer ostaja nespremenjen in se glasi e-uprava.gov.si. Z MJU so dodali še informacijo, da so njihovi varnostni inženirji takoj po prejetju prvega obvestila o pojavu lažnega spletnega mesta sprožili vrsto aktivnosti, da zaščitijo slovenske uporabnike spleta pred kriminalci. Seveda bo zanimivo spremljati, ali bodo strokovnjaki na koncu tudi ugotovili, kdo stoji za lažno stranjo, s kakšnim ciljem je bila pripravljena, ali je storilec iz Slovenije oziroma iz tujine…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.